Багери унищожиха доказателства за живот в Пловдив отпреди седем хилядолетия

3143
Багери унищожиха доказателства за живот в Пловдив отпреди седем хилядолетия
Снимка: БГНЕС

Напълно разрушен при строителни работи е културният пласт на селищната могила Яса тепе 1, известна и като Плоската в Пловдив.

Под пласта бетон, излят въпреки протестите на археолог, остават доказателствата за живот на тези места 5 000 години преди Христа. Или - с други думи казано, доказателствата, че Пловдив е един от най-старите градове в Европа.

В почивните дни багери копаха в парк "Бедечка", строителството тихомълком продължава

Багери са копали в старозагорския парк "Бедечка" през празничните дни, съобщиха от сдружението "Запазете Бедечка" в понеделник. Тежкит...

Посегателството върху могилата, за която се споменава първо в монографията на Димитър Цончев "Приноси към старата история на Пловдив" от 1938 година, далеч не е първо, днес на това място има път, а през 50-те години на миналия век се строят производствени халета. Могилата е разпростряна на повече от 95 дка, пише БГНЕС.

Теренът, който днес е място на строителни работи, е проучван последно преди две години и археолозите са открили артефакти от праисторията на Пловдив. Сега обаче идват багерите, копаят в отсъствието на археолог, а после наливат и бетон въпреки протестите на Росица Миткова, завеждащ отдел "Праистория" на Археологическия музей. В крайна сметка унищожават възможността могилата да се проучи.

Оказва се, че фирмата, която строи, има строителна линия за работа без археолог, въпреки че мястото на могилата е известно. То е издадено от бившия главен архитект на Пловдив Румен Русев, който почина, след като бе обвинен за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8.

Седмица, след като археолог Миткова подава сигнали до институциите какво се случва и не получава никакъв отговор, тя вика полиция и в крайна сметка тежката машина най-сетне е задвижена. Вчера сутринта е минала проверка на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, а в понеделник се очаква среща на комисия от министерството и общината с инвеститора, за да се реши как ще се действа.

180 археологически обекта в страната ще получат държавно финансиране за проучвания

От 430 археологически обекта в страната, кандидатствали за държавно финансиране за проучвания, одобрените са около 180. Общият размер н...

В момента строежът е спрян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com