Безплатни изследвания на кръвната захар се провеждат в Пловдив

1647
Безплатни изследвания на кръвната захар се провеждат в Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Анонимен и безплатен скрининг на кръвна захар се провежда в Пловдив. Кампанията е на Областен съвет на Български Червен Кръст-Пловдив чрез програма „Мобилен Социален Екип” и Фондация “Национална мрежа сърце за сърце“ и е по повод 14 ноември - Световен ден за борба с диабета. През 2018 г. и 2019 г. мотото е "Семейството и диабетът".

Инициативата ще обхване всички социални кухни в Пловдив, като ще продължи три дни - днес, утре и вдругиден. Трапезарията на улица "Звезда" в район "Западен" бе една от първите, която бе посетена от медиците. За час над 60 души минаха през безплатното изследване, съобщи за Actualno.com доктор Виктория Станчева. Тя обясни, че всички те са били с нормални стойности на кръвната захар, като освен това желаещите са имали възможност да проверят и кръвното си налягане. Социалната трапезария се посещава от възрастни хора, които често нямат възможност да посещават редовно лекар и за тях е изключително важно да следят основни показатели като нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

"Диабетът е един от рисковите фактори за появата на инсулт. Затова е изключително важно на първо място да се осъществява превенция, за да не се стига до усложнения, които в много от случаите могат да бъдат инвалидизиращи", заяви доктор Станчева. Тя припомни, че преди броени дни е завършила друга кампания, с която е проверено здравословното състояние на всички работещи в детските градини и училищата в район "Западен". Организатори на тази инициатива бяха Фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Лайънс клуб Пловдив – Филипополис, община Пловдив, район „Западен“, съвместно с Асоциацията на студентите медици в България и Диагностично консултативен център II – Пловдив.

Фокусът в нея отново бе върху нивата на кръвната захар и кръвното налягане, като освен тях със специален апарат желаещите бяха прегледани и за аритмия и други ритъмни нарушения. Доктор Станчева съобщи, че по време на тези прегледи са били посетени общо 11 обекта - училища, детски градини и кметството на район "Западен". Прегледани са общо 282 души, като при двама е установено сериозно повишаване на кръвната захар и те са насочени към специалисти за последващи прегледи. На други двама пък е било обърнато внимание, че са с аритмия.

 

Световният ден за борба с диабета се отбелязва с решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. 14 ноември е избран, тъй като това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

Специалистите предупреждават, че високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност. Захарният диабет тип 1 съкращава очакваната продължителност на живот с 15 години, а при тип 2 – с 5 до 10 години. Всяка година вследствие на заболяването в България умират над 8000 души, като е ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50 %.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com