Дадоха официален рестарт на зоопарка в Пловдив (СНИМКИ)

3717
Дадоха официален рестарт на зоопарка в Пловдив (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Община Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район „Западен“ Димитър Колев рестартираха официално строителството на зоологическата градина. Изграждането му бе стопирано за близо три години след серия от жалби от страна на еколози.

Рестартирането на проекта започна с молебен за успешното завършване на зоопарка, отслужен от отец Георги и отец Пантелеймон, след което кметовете инспектираха строителството. Почти цялата инфраструктура вече е изградена, като дейностите са на ниво Акт 10. От фирмата-изпълнител увериха, че в момента, в който получат Акт 11, ще са им нужни около 27 дни до получаването на Акт 15. Оттам топката е в общината, която несъмнено бързо ще оформи и документите за Акт 16, с което зоологическата градина ще бъде пусната в експлоатация. Според всички, най-реалистично е през лятото зоопаркът да бъде изцяло готов и вече да приема посетители.

„Работим законосъобразно и се стараем максимално да опазваме природата. Опитахме се да запазим максимално много на брой дървета, като проектът беше преправен според съществуващите здрави дървесни видове, засадихме и нови. Идеята на зоопарка бе да е възможно най-близо до природата, а животните да се чувстват добре в хабитатите си. Доказателство за това е и семейство диви зеленоглави патици, които сами са се заселили в пространството, предназначено за водоплаващи птици и живеят вече няколко месеца там“, заяви кметът Иван Тотев.

Той отново припомни, че площта на зоопарка е увеличена над 4 пъти – от 9 декара на стария, до 40 сега. В този терен са изградени 22 естествени хабитата, като в момента край Гребната база вече живеят 10 маймуни. Предстои да дойдат още 7 маймуни, три мечки, 5 броя елени лопатар, 6 муфлона, гълъби, зеленоглави патици, 8 броя камерунски кози, 2 броя декоративни патици от вида „Мандарина“, 3 пауна и турска патица. В бъдеще тук ще живеят още фазани, сърни, антилопи, чакал, патагонска мара и виетнамски прасета. За по-екзотичните животни пък се преговаря с развъдник от Словения. Вълкът Бисер, който преди години бе един от малкото обитатели на стария зоопарк в Пловдив, се намира в зоологическата градина в София. Интересното е, че той е на около 20 години и точно заради напредналата си възраст няма да бъде връщан обратно в града под тепетата. Кметът Иван Тотев отново потвърди, че ще спази обещанието си и ще внесе за гласуване в общинския съвет предложение, когато и да бъде завършена зоологическата градина, до края на 2019-та входът за нея да е безплатен.

Официалното рестартиране на дейностите днес слага край на сагата с пловдивския зоопарк. След дълго прекъсване, няколко жалби и съдебни дела, Пловдив най-после е на път да се сдобие с подобен кът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com