X
 
 

Дегустация на традиционни храни и състезание по бутане на бали - на „Фермер Експо Раковски 2018“

977 0
Дегустация на традиционни храни и състезание по бутане на бали - на „Фермер Експо Раковски 2018“
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Фестивал на селската кухня "Вкусовете от вчера" ще зарадва любителите на домашно приготвените продукти, по време на изложението „Фермер Експо Раковски 2018“. Демонстрирано пред посетителите „на живо“ ще бъде ръчно избиване на масло в бурилка. Всеки ще може да дегустира мътеница от село Момчиловци. Показани ще бъдат още вадене на мед с центрофуга и приготвяне на кашкавал и сирене от Заралийска занаятчийска работилница. На изложението ще бъдат представени типични местни храни от пловдивски регион, като пиде, катми, лютеница и други. Това са само част от атрактивните демонстрации, на които присъстващите ще станат свидетели. 500 порции фермерски кебап, съдържащ патешко месо, девет зеленчука и краве масло, ще наготви Ангел Ангелов от Национална академия “Кулинарен историк”. Освен представяне на традиционни хранителни продукти, на място ще се изработват и сувенири от вълна и ще се тъкат ароматни килими от билки и цветя.

„Целта е много хора заедно да направят нещо интересно и полезно за потребителите, да се запознае обществеността с предимството на това, да се консумират фермерски продукти и да се покажат вкусовите качества на храната, произведена във фермата.“, посочват организаторите. Неофициално, началото на грандиозното изложение ще бъде поставено утре (12.10.18 г.). В рамките на утрешния ден ще бъде обменен опит между участниците, а в събота (13.10.18 г.) изложението ще бъде открито за посетители. Точно в 09:00 ч. то ще започне с изложба на говеда, биволи, овце, кози, коне, кучета. Ще бъде отделен и кът за най-малките, в който децата ще се срещнат с „бейби“ селскостопански животни. Непосредствено преди официалното откриване, изяви ще имат местни фолклорни и театрални състави. В 11:40 ч. предстои да стартира представянето на млечни, месни, пчелни и растителни продукти. Паралелно, ще бъдат показани и занаяти от Регионална занаятчийска камара-Пловдив. В този час ще започне и дегустацията на телешко, свинско и конско месо. Точно за 12:00 ч. е обявено началото на различните интересни кулинарни демонстрации, а от 14:30 ч. ще бъде изтеглена томбола с награди сред участниците в анкета.

В ранния следобед пред посетителите на форума ще бъдат представени внедрени и работещи иновативни решения от представители на оперативни групи от Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ). Показани ще бъдат термична слънчева инсталация за добив на топла вода за нуждите на животновъдството и съоръжение за извличане и ползване топлината на издаденото мляко. В края на „Фермер Експо Раковски 2018“ са предвидени още дегустации на фермерски продукти от български производители и състезание по бутане на рулонни бали. Изложението ще се проведе на Пазара за живи животни в квартал „Секирово“ на град Раковски.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители