Добивът на уран в миналото е възможната причина за замърсените води в Хасково и Първомай

3979
Добивът на уран в миналото е възможната причина за замърсените води в Хасково и Първомай
Снимка: Getty Images/Guliver

Възможната причина за естествен уран в някои от кладенците за подземни води в Хасково и Първомай са обекти за уранодобив в миналото, РЗИ контролира питейните води.

Това съобщиха от пресцентъра на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” (БДИБР). Във връзка с установено завишено количество на уран във водата в Хасково и Първомай от Басейновата дирекция заявиха, че предполагаемата причина е наличие на обекти свързани със закрития уранодобив от находища за добив на естествен уран в близост до мониторинговите пунктове за наблюдение на подземни води.

БДИБР е отговорна за извършването на оценка на тенденциите на състоянието на подземните/повърхностни водни тела, но няма права и задължения да извършва мониторинг и оценка за качеството на водите за питейно-битови цели (питейни води до „краен потребител”).

При второ правителство в Пловдивско се ползват минни отпадъци за улични настилки

Спрете извозването и използването за направа на улична настилка на отпадъци от мина "Влайков връх" до село Елшица, Панагюрско. Това са ...

Тези права и задължения са възложени от Закона за водите на:

- Вдоснабдителните дружества (ВиК), задължени да провеждат мониторинг на качеството на питейните води, да предприемат мерки за осигуряване на безопасна и чиста вода на потребителите и да предоставят данните от извършения мониторинг на Министерство на здравеопазването. При установени отклонения, които могат да създадат риск за здравето, съгласно Закона за водите те информират потребителите и компетентните институции (чл. 48, ал. 2, т. 1, т. 2, т. 3 от ЗВ).

- Министерство на здравеопазването, съответно Регионалните здравни инспекции, които извършват контрол за качеството на водите предназначени за питейно-битови нужди (чл. 189, т. 1 от ЗВ).

Водоснабдителните организации и РЗИ разработват съвместно програми за мониторинг на питейните води, които по обхват и честота следва да отговарят на минималните изисквания на Наредба 9 от 2001 г. на МЗ, МРРБ и МОСВ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

На въпрос кой е отговорен за това, че проблемът в Хасково става известен на жителите толкова късно, от Дирекцията поясниха: „Още през 2013 г. е проведена кореспонденция с община Хасково, като общината с две писма отправя искане към БДИБР за предоставяне на актуални данни/информация, касаещи водните ресурси на територията на община Хасково, вкл. замърсяване над пределно допустими концентрации (ПДК) по видове замърсяващи вещества и показатели, с пунктове за наблюдение на показатели и състояние, както и за наличието на проблеми, констатирани от БДИБР в границите на Община Хасково, за периода 2008-2012 г. С наши писма сме отговорили на община Хасково, като сме изпратили исканата информация, от която ясно и точно се вижда, в табличен и текстови вид, че мониторинговият пункт за подземно водно тяло (ПВТ) BG3G00000NQ009, намиращ се в експлоатационен кладенец на ПС за ПБВ „Хасково-1” е с обща алфа -радиоактивност над допустимите норми по стандарт“.

Стартира делото срещу завода за боклук в София

Днес, 9-ти март, от 14:30 часа в Административен съд София-град стартира делото, инициирано по жалба на жители на столичния район Серди...

„На 27 април 2016 г. БДИБР – Пловдив е представила информация пред Областната администрация в Хасково, община Хасково, РЗИ, ВиК, РИОСВ и др. компетентни институции в града, за регистрирани отклонения във водата по посочените радиоактивни показатели в ПС „Хасково-1”. Обяснена е необходимостта от допълнителен мониторинг на подземните води и водите за питейно-битово водоснабдяване в Хасково. Срещата е протоколирана и подкрепена с присъствен лист, отбелязва "Фокус".

Информация за повишени стойности на радиологични показатели в мониторингов пункт за подземни води ПС „Хасково-1”, предоставена от БД ИБР, е публично оповестена на интернет страницата на РИОСВ Хасково в годишните доклади за състоянието на околната среда за 2010, 2012, 2014 и 2015 г. С това са изпълнени изискванията за публичност и заинтересованите лица би трябвало да се считат за уведомени за публикуваните доклади и съдържащите се в тях данни“, уточниха още от БДИБР.

Actualno.com припомня, че преди два дни (18.04.2017 г.) наличие на естествен уран бе открито в два от 13-те кладенеца в Първомай. Уран е открит и в един кладенец в село Караджалово.

В навечерието на Великденските празници пък Министерството на здравеопазването забрани използването на чешмяна вода в региона на Хасково за нужди, различни от хигиенните. В жилищните квартали на града бяха доставени цистерни с питейна вода, а в болниците и детските учреждения – бутилки с минерална вода, тъй като и в Хасковско бе установен уран във водата над допустимото количество.

Според експерти замърсяването на водите е поради липса на контрол върху състоянието на шахтите, където преди повече от 30 г. е добиван уран. През 1992 г. българското правителство взе решение за преустановяване на добива в региона и затвори 48 мини. Съобщено бе, че всички те са безопасни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com