Емблематичното кино "Космос" в Пловдив оживява отново

7250
Емблематичното кино "Космос" в Пловдив оживява отново
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

В кино "Космос" освен кинопрожекции ще могат да се провеждат малки представления и други подобни прояви след неговата реконструкция. Това стана ясно по време на представянето на проекта, който студио "Стивън Джордж Интернешънъл България" изготви безвъзмездно за община Пловдив. Той бе представен от проектантите арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинова в присъствието на заместник-кмета по култура Александър Държиков.


"Целта ни е да ревитализираме сградата, като максимално запазим функцията й. По външната част не променяме абсолютно нищо. Ще бъде възстановен оригиналният проектен вид на сградата", обяви при представянето арх. Мишинова, която в кратка презентация показа основните планирани промени. 


Подземното ниво се запазва основно за технически помещения, като се обособяват и две съблекални, от които има директен достъп към основната зала. Под земята ще има също складови помещения. На партерното ниво се премахват сега съществуващите кабинети, което ще отвори по-широко пространство. Тук ще има гардеробна и кафе-бар, който може да работи самостоятелно, тъй като има самостоятелен вход. На горното ниво на практика няма промяна в преназначението на залата. Няколкото малки кабинета ще бъдат премахнати, като на тяхно място ще се направи един голям офис за администрацията. Съгласно проекта ще има и отделна рецепция, която да е самостоятелна от първия етаж. Има планове за изграждане и на читалня към Народна библиотека "Иван Вазов". Предвиждат се и два обхода към залата. В нея около 25 процента от местата ще са фиксирани, а тези от първия ред ще могат да се премахват, за да се освобождава пространство, ако конкретния спектакъл изисква повече пространство. Предвижда се общо залата да има 400 места. 


Според проектантите при добра организация кино "Космос" може да е готово за срок от 6 месеца, а прогнозната стойност е около 5 милиона лева. Архитект Казаков уточни обаче, че това са груби разчети и към момента не е правена точна сметка. Заместник-кметът Александър Държиков уточни, че фирмата дарява проекта и авторските права към него на община Пловдив. Той допълни, че общината е спечелила вече всички дела за площада пред сградата и тепърва това пространство съще ще се разработва. Държиков припомни, че от общината са извършили огромна по обем работа по почистването на сградата. От нея са изнесени над 50 камиона с боклуци, извършен е и ремонт, тъй като е имало огромни течове в залата. 


Строителството на кино "Космос", което в годините на комунизма носи името "Комсомол", стратира в началото на 1960-та година. Сградата е построена за 4 години и на 5 септември 1964-та приема първите си зрители. Първата прожекция е на филма “Тринадесет дни”, а през годините то се превърща в едно от най-посещаваните в Пловдив, за което спомага и прекрасното му местоположение на улица "Гладстон" в центъра на града. 


След 1989-та година киното е прекръстено от "Комсомол" на "Космос" и 10 години след промените то затваря врати. Впоследствие тук се помещава дискотека и игрална зала, които обаче също са затворени и в последните вече близо 15 години славното някога кино не функционира. Сега община Пловдив планира да върне старата му слава, като тук по план трябва да се провеждат и инициативи от Европейска столица на културата Пловдив 2019. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com