Етническият огън "Войводиново" отново е разпален

4884
Етническият огън "Войводиново" отново е разпален
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Не смятаме, че пожарът от снощи в месопреработвателната фабрика в селото е свързан с ромския проблем. Това заявиха кметовете на община Марица Димитър Иванов и на Войводиново Димитър Тосев.

Според Тосев във фабриката работели "няколко циганина" (бел. ред. – точен цитат), но сигурно е станал проблем или с електрическа инсталация, или нещо друго – щели да уточнят властите, но не ставало въпрос за саботаж по негово мнение.

Ромите напуснаха Войводиново след преговори, лично кметът ги откара

Ромите, които тази сутрин се завърнаха във Войводиново заедно с адвокат и правозащитници, отново напуснаха махалата. Кметът на селото Д...

Днес, 11 февруари, предстои среща по ромския въпрос – дали да се връщат роми обратно във Войводиново. Иванов подчерта, че каквото реши съдът, това ще е, но не отговори пряко на въпрос могат ли обитателите на сочените за незаконни постройки да се върнат. Тези постройки са опасни за живот, незаконни са, представили сме протоколи, каза Иванов пред Нова телевизия.

Жителите на Войводиново не искат ромите да се връщат. Ако гледат телевизия ромите, някой да им обясни, че връщането им ще е много трудно, заяви Тосев, използвайки думите "генетично заложена" информация от много години по отношение на настроението на хората във Войводиново. Той отрече, че опиталите се да се върнат роми нямало къде да отидат – имат къде, досега са били някъде, обясни кметът на Войводиново, според който никой не искал тези хора да загинат в студеното време.

Същевременно Иванов призна, че нямало нито фургони, нито общински жилища, които да бъдат предоставени на хората, чиито жилища са обявени от местната изпълнителна власт за незаконни.

Тези хора са адресно регистрирани, настоя Ачо Йорданов, представител на неправителствената организация "Единство". Това е злонамерена провокация, веднага отвърна депутатът от "Обединени патриоти" Борис Вангелов, който настоя, че нито една постройка е върху собствен имот и всички били незаконно построени. Вангелов обаче де факто призна, че има адресни регистрации, но това било "абсолютно нарушение на закона". Как станаха изведнъж незаконни къщите след това години, попита Йорданов, а Вангелов отговори, че „всички партии” се правили и не го забелязвали, но тези къщи си били незаконни.

Да си припомним защо се стигна дотук – ритаха в главата български командос, каза още Вангелов. Той е бил пиян, да го знаят всички български граждани, предизвикал е двете момчета, ударил е едното, отговори Йорданов. Последва бурен спор какво е станало – Йорданов отрече, че двамата нападатели ритали в главата военния, ставало въпрос за лека телесна повреда.

Отново напрежение във Войводиново, ромите плашат с бунт

Напрежение се породи във Войводиново, след като роми се врърнаха в селото, близо 40 роми и представители от правозащитна организация ня...

Последва и нов спор – кой какво плаща като данъци, кой какво краде по принцип. Йорданов каза, че във Войводиново ромите си плащали партиди за ток и вода. А Вангелов мина и на разясняване на стратегията на Красимир Каракачанов за ромска интеграция – нямало забрана за ромите да раждат деца, имало мярка за майка с две и повече деца, която ги дала в дом, но без да уточни каква точно е мярката заради бурния махленски спор в студиото. Най-вероятно става въпрос за мярката за аборти.

Същевременно, за финал на разговора в студиото, Ачо Йорданов каза, че заедно с Александър Методиев (Бат Сали) ще внесат в Министерския съвет своя концепция за ромска интеграция. И двамата водещи - Аделина Радева и Виктор Николаев, обаче използваха думата "концесия" в разговора, визирайки стар разговор с Александър Методиев, когато той обърка двете думи.

Позицията на БХК

Във Войводиново беше извършено етническо пречистване. Тези хора няма нужда да бъдат подклаждани - те живеят повече от месец в много сурови условия, става дума за малки деца, бременни жени и хора с увреждания... Те няма нужда да бъдат подклаждани, за да се върнат там откъдето бяха изгонени." Това заяви председателят на Български хелзински комитет (БХК) Красимир Кънев в интервю за bTV.

По думите му "да се третират тези хора, като предмети е крайна степен на дехуманизация."

Кметът на Войводиново: Опитът за връщане на ромите в незаконните постройки е провокация

Обстановката тази сутрин в село Войводиново и ромската махала там е спокойна. Къщите на ромите не са годни за живеене и освен това са н...

Според Кънев е крайно нелепо да се търси отговорност в някаква външна сила е крайно нелепо и е начин да се търси вина в ощетените. Той направи коментара във връзка с твърдението на кмета на Войводиново, че представители на НПО са се опитали да върнат ромите обратно в селото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com