И при 63% отсъстващи КЗЛД не позволи на гимназия в Пловдив камери за лицево разпознаване

3652
Снимки: ПГКИТ - Пловдив

Дори и след констатация, че от часовете отсъстват 63% от учениците в Професионална гимназия по кожени изделия и текстил (ПГКИТ) „Д-р Иван Богоров“ – Пловдив, Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) не позволи да се монтират входно-изходни камери за лицево разпознаване.

Причината е, че обработването на лични данни чрез монтиране на камери за лицево разпознаване, свързани с електронния дневник на училището, противоречи на европейския регламент за законосъобразност и пропорционалност.

Обявиха кога пловдивският булевард „Цар Борис Трети Обединител“ ще бъде отворен отново

Движението на моторни превозни по булевард „Цар Борис III Обединител”, в отсечката от кръстовището с ул. „Цанко Дюста...

На училището е препоръчано да реализира с други способи контрол на отсъствията по неуважителни причини, които не изискват обработване на специални категории лични данни.

Становището на КЗЛД е от месец януари.

То касае писмо на Албена Михайлова – главен секретар на МОН по постъпил доклад от директора на училището след получени от РУО на МОН в Пловдив препоръки за монтиране на камери.

При извършена проверка от комисия от МОН за присъствието на учениците в час и отразяване на отсъствията им в дневниците на класовете в пловдивската гимназия е установено, отсъстват 63% от тях. Отсъствията не били отразени в дневниците на класовете и липсвал контрол по присъствието от директора на училището.

Резултатите от проверката са представени на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В изпълнение на резолюцията на министъра е разпоредено на началника на РУО – Пловдив, да предприеме действия спрямо директора на училището и да му даде препоръка за монтиране на входно-изходни камери за лицево разпознаване, свързани с електронния дневник на училището с цел превенция и ефективен контрол на отсъствията на учениците по неуважителни причини.

Трима ученици от Велико Търново бяха отличени за хуманна постъпка

Директорът на областната дирекция на МВР във Велико Търново ст. комисар Димитър Машов награди с грамоти за проявена високохуманна постъ...

След като получава препоръката директорът на училището свиква родителска среща, на която съобщава за мерките, които ще предприеме.

Непосредствено след това родителите подават декларации, че не са съгласни с монтирането на тези камери, позовавайки се на Закона за защита на личните данни.

Родителските опасения се подкрепят и от КЗЛД.

В становището й е посочено, че определени категории по своето естество са особено чувствителни от гледна точка на основните права и свободи на лицата и за тях е предвидена специална защита. Към тях спадат и „биометричните данни“, които по силата на Общия регламент са лични данни, получени в резултат на специфично техническо обработване, които са свързани с физическите, физиологичните или поведенческите характеристики на дадено физическо лице. Те позволяват или потвърждават уникалната идентификация на това физическо лице, като лицеви изображения или дактилоскопични данни.

Според КЗЛД приложима хипотеза би могла да бъде, ако обработването е необходимо по причини от важен обществен интерес на основание правото на Съюза или правото на държава членка, което е пропорционално на преследваната цел.

Видеонаблюдението в Благоевград ще бъде готово до средата на годината

Видеонаблюдението в Благоевград ще бъде готово до края на годината, съобщи кмета на града д-р Атанас Камбитов. Новината за поставяне на...

А прагът за обосноваване на пропорционалност на обработване на чувствителни данни е още по-висок, когато субектите на данни са деца, какъвто е и конкретния случай.

„Поради тези причини използването на камери за лицево разпознаване в училище не отговаря за задължителните изисквания на Общия регламент за законосъобразност и пропорционалност на обработването на лични данни. В тази връзка визираните от РУО – Пловдив, към Министерството на образованието и науката обществено полезни цели следва да бъдат реализирани с други способи, а не чрез обработване на биометрични данни и то на деца“, е категорична Комисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com