Излезе докладът за паметника на Бузлуджа

4593
Излезе докладът за паметника на Бузлуджа
Снимка: Димитър Руйков

Паметникът на Бузлуджа е едно от седемте най-застрашени културни наследства в Европа през 2018 година, а най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културно- историческото наследство "Европа Ностра" днес публикува доклад за него. Новината съобщи в Пловдив Пийт Джаспърт, вицепрезидент на организацията и дясна ръка на Пласидо Доминго. Той участва в церемонията по награждаването "Чудесата на България" на в. Стандарт.
Докладът е публикуван на официалната страница на организацията и е съвсем конкретен. Направен е след тридневна експертна мисия в края на септември на специалисти по културно наследство и финансисти и след срещи в Министерски съвет, Министерството на културата и Регионалната администрация в Стара Загора. Какви са изводите и препоръките?

"Паметникът е уникално инженерно постижение, образец на архитектурата и приложните изкуства и има голям потенциал", се казва в доклада. Според експертите, той трябва да се възстанови и върне към живот не съвсем в оригиналния си вид, но адаптиран към новото време и с нови послания. Особено важно е да не става предмет на политически противоречия.

БСП нека си хапнат и пийнат на Бузлуджа - те обичат, заяви Борисов

Каква мощ са демонстрирали БСП? В Нови пазар в цялата община имат един кмет, в Шумен – един. Това е страшна мощ. Нека да си хапна...

Като първа неотложна стъпка "Европа ностра" съветва да се извърши ремонт на покрива и на прозорците, така че там да не влиза вода и да се спрат разрушенията на времето до фаза вътре да влязат вече експертите за точни оценки. Този етап би струвал 500 000 евро плюс ДДС. В момента паметникът се води на Регионална администрация Стара Загора, от организацията препоръчват собствеността да се прехвърли, като предлага няколко варианта, но при всички положения държавата да е ангажирана с цялостното възстановяване и по-сетнешната експлоатация и управление. Частна собственост може да се допусне в оперативната фаза, се казва в доклада. Що се отнася до комунистическите символи- петолъчките, залата във форма на медал, релефните надписи на входа- те да останат, но да не се реставрират- така, че да бъдат интерпретирани не като пропаганда на бившия социалистически строй, а като част от историята на държавата в последните два века, своеобразна граница. 

Паметникът на Бузлуджа може да стане в бъдеще силен притегателен център за културен туризъм, смятат от фондацията, за конгреси, семинари, изложби. Но от "Европа ностра" препоръчват в доклада си начинът на експлоатация на сградата след нейното пълно възстановяване да бъде поставен на обществен дебат. Като база за него нека се тръгне от концепцията на фондация " Паметник Бузлуджа". Препоръчва се прагматичен подход. В един по-късен план експертите виждат друг проект, стъпил на базата на този- Национален парк музей Шипка- Бузлуджа.

Според доклада на "Европа ностра", предварителната стойност на възстановяването на паметника на Бузлуджа е около 7.5 млн евро плюс ДДС, които може да се търсят от Европейските структурни фондове, най- вече от Европейския фонд за регионално развитие или Кохезионния фонд. По разчети, работата до пълното възстановяване ще трае 4-5 години, а всяка година ще бъдат отворени 600 работни места. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com