Какво ще видим на откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата?

1857
Какво ще видим на откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата?
Снимка: Божилова

Днес артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева и шефът на немската компания- организатор "Фаза 7" Свен Сьорен Байер представиха пред медиите сценария на откриващото събитие на Европейската столица на културата на 12 януари 2019 година. Очаква се то да събере между 50 и 80 000 зрители, които ще имат видимост от 360 градуса, доколкото изявите ще се изпълняват на кула, построена на бул. " Цар Борис Трети Обединител". Кулата ще има 6 нива, на пет от тях ще има изяви, височината и е 25 м. Ще бъде осветена от 3350 осветителни тела, а в строежа и ще участват над 200 души. Шоуто започва в 19 часа, но организаторите призовават хората да идват по-отрано, тъй като достъпът ще бъде единствено пешеходен. 

Първи на сцената ще излезе Теодоси Спасов, който ще изпълни народна музика и авторска композиция, създадена специално за събитието. В нея ще се включат повече от 200 кукери от Пловдив и региона, както и 22 ученици от Националното училище за сценични кадри, също и 150 ученици от Спортното училище. Следва изпълнение на ансамбъл "Тракия" с нова хореография на Лидия Клемент, подкрепени от видео и светлини. Следва изпълнение на композиция от над 200 хористи, творба на театралния композитор Христо Намлиев.  В рамките на шоуто следват академичният хор при АМТИИ, хор"Гаудеамус", хор"Иван Спасов", хор "Детска китка", Хорът на пловдивските момчета и на Държавна опера- Пловдив. В техните изпълнения ще се включат и 20 гайдари. След хоровите изпълнения, на кулата се качват арфисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, които ще свирят на лазерни арфи. На двете странични сцени до тях ще излязат танцьори, а малко по-късно в танците са поканени да се включат и зрителите. 

Пловдивчани украсяват истински коледни дръвчета в центъра на града

Десетки пловдивчани се включиха в украсяването на живите дръвчета, поставени от община Пловдив в центъра на града. В началото на седмиц...

Финал на едночасовото шоу ще бъде изпълнението на Валя Балканска и на гайдаря Петър Янев. По- нататък купонът продължава в по- свободен стил с немския диджей Шилер. 

Откриващото събитие на 12 януари е кулминацията в откриващия уикенд, който започва на 11 януари и продължава до 13-ти, когато е предвиден празник за деца. Шоуто вече се репетира в СКЛАД в Тютюневия град. Много цвят ще има в шоуто, а организаторите поканиха зрителите да идват с ярки шапки. 

Засега не е ясна прогнозата за времето, резервен вариант няма, организаторите изказаха надеждата, че зрителите ще издържат. Всички откриващи събития в градовете, които досега са били Европейска столица на културата, се правят на открито и обикновено привличат най- много хора за цялата година, казаха още те. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Илиана Йотова поздрави ръководството и екипа на Панаира за организацията "АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ" 2023

Пиян вилня в хотел в Хисаря, задържаха го

"На този ден се ражда една легенда!": Ученичка със силно слово за Левски в Пловдив (СНИМКИ)

Наситена със събития делова програма на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com