Кметът на Пловдив откри новата експозиция с модели на динозаври в Природонаучния музей

2652
Кметът на Пловдив откри новата експозиция с модели на динозаври в Природонаучния музей
Снимка: Община Пловдив

В зала „Лотос“ на Регионалния природонаучен музей в Пловдив днес се състоя откриване на нова експозиция с аниматроник модели на динозаври. Тя бе открита официално от Кмета на Пловдив Здравко Димитров. Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, ректорът на Аграрен университет -  Пловдив професор д-р Христина Янчева и и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева – Дечева. Първите посетители на новата експозиция бяха децата от ДГ "Майчина грижа", ДГ „Малкият принц“ и ДГ „Каменица“, които имаха уникалната възможност да се пренесат в далечния свят на гигантските влечуги, които са били господари на Земята преди повече от 65 милиона години.

 

Заместник-кметът на Пловдив участва в проект, посветен на европейските градове

Представители на партньорски организации по проект „Европейските градове в подкрепа на междукултурния диалог“ от няколко дъ...

„Благодаря на кмета Здравко Димитров за подкрепата, на заместник-кмета Пламен Панов, благодаря и на кмета на район Централен - Георги Стаменов за дългогодишната отлична комуникация с кметството на Централен. Мисля, че това е правилната формула за развитие на един музей, а и на един град. От своя страна, ние ще направим всичко възможно да увеличаваме посещаемостта на музея, респективно и на града. И мисля, че ще е успешно!“, каза директорът на музея Огнян Тодоров. Той разказа, че зала „Лотос“ е прехвърлена на музея през 2019, след което е извършен цялостен ремонт на фасадата с финансиране от общината. През 2020 г. сумата от 60 000 лв. е използвана за фасадата, през 2021 музеят получи 10.000 лв. за топлата връзка между зала „Лотос“ и зала „Ботаника“ и отново през 2021 г. община Пловдив отпусна  10 000 лв за смяна на дограма. Посещенията на новата зала с динозаври са включени в цената на билета за експозицията на музея, а достъпът до зала „Лотос“ става през топла връзка, изведена през зала „Ботаника“. Проектът за топла връзка и ремонт на сграда ‚Лотос“ е изготвен от арх. Елена Сидерова, съгласувал консултант арх. Румяна Пройкова, съобразен с изискванията на носителят на авторските права арх. Михова и съгласуване с Министерство на културата. 

На този етап залата приютява 5 динозавъра от видовете трицератопс, диметродон, анкилозавър, велосираптор и дилофозавър. Те са закупени със собствени средства и възлизат на 35 хил. лева. Предстои  в експозиционното пространство да бъдат прибавени още тиранозавър – 7 м, трицератопс 4 м, стегозавър 4 м, птеродактил 4 м.

„Благодаря на директора на музея Огнян Тодоров за добре свършената работа. Експонатите са  закупени със собствени приходи. Вижда се, че когато една институция работи добре, има приходи, може да инвестира и да се разширява. Това означава, че музеят се управлява правилно.  А оценката я дават посетителите. Това се вижда най-добре по усмивките на децата.  Благодаря и на заместник-кмета по културата Пламен Панов, че активно помага на музея в начинанията му. Община Пловдив ще продължи да подкрепя проектите на един от най-успешните музеи в страната. Пожелавам разрастването на тази образователна институция да е повод за привличането на посетители не само от страната, но и от цяла Европа“, каза на откриването кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Кметът на Пловдив инспектира две къщи в Стария град

Кметът Здравко Димитров посети днес обекти на територията на Стария град, за да се запознае на място с етапа на извършените дейности по...

В залата ще бъдат прожектирани динамични, лазерни изображения, които ще се движат. Макетите са в умален размер, но с реални пропорции и пресъздават научна информация.  Аниматроним макетите на динозаври са произведени от китайска фирма, която е един от лидерите на световния пазар. Правила е макетите в музеите в Европа и на Балканите -  в Австрия, Хърватия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Литва, Черна гора, Нидерландия, Северна Македония, Полша, , Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство.

 „Динозаврите нямат научна стойност, но всички наши посетители – деца ни питаха „Къде са динозаврите? “. Емоцията, знанието и усмивките дават перспектива и увереност, че тези знания ще се задълбочат и децата ще продължат да се интересуват. Предвиждаме модул „Динозаври“ да бъде разгърнат с тематични лекции в сферата на палеонтологията“, разказа още Огнян Тодоров, който съобщи, че до края на годината ще бъде открит и морския аквариум с обем от 24 хиляди литра. По проект с МК е подготвена и експозиция с макети на едноклетъчни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com