КНСБ: Българи от Украйна и Молдова ще решат проблема с недостига на работна ръка у нас

5290
КНСБ: Българи от Украйна и Молдова ще решат проблема с недостига на работна ръка у нас
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Да бъдат заселени българи от Украйна и Молдова, за да бъде решен проблемът с липсата на работна ръка в страната ни. Такава идея застъпиха от КНСБ по време на дискусия в Пловдив. Тя бе част от националната кампания „Парламент на Работеща България“, която има за цел да постави най-сериозните проблеми на хората на труда, които не са представени в синдикати.

„Нашата идея е да бъде създадена национална програма с хоризонт поне пет години. Ние виждаме възможност поне 50-60 000 семейства от Молдова и Украйна трайно да се заселят у нас и да започнат работа. Бизнесът ни подкрепя, като ще посочи къде точно да бъдат насочени тези 120-150 000 липсващи работници в България“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че за целта ще се търси съдействие от държавата, която да посочи къде има изоставени къщи в селата в радиус до 50 километра от индустриалните центрове, където биха работили привлечените хора с български произход. Идеята бе подкрепена от бизнеса по време на срещата с представителите на КНСБ. На нея беше изтъкнато, че планът има шансове да проработи, тъй като в момента работната заплата в Молдова се равнява на около едва 250 лева.

Само четвърт от работещите в България са синдикално представени 

Само 20 - 25% от всички работещи и наети лица в България са синдикални членове, съобщи в Стара Загора Пламен Димитров, президент на Кон...

„Говорим за заселване на българи, а не на работна ръка от трети страни. Дебело подчертавам, че не гледаме на тези хора като на работници, а като на наши сънародници. Така ще се реши отчасти и проблемът с демографската криза. Има и друга алтернатива, но тя е по-лоша – внос на работници от трети страни, кадри, които не говорят български“, категоричен бе Пламен Димитров, който не за първи път лансира идеята на синдикатите.

По време на срещата с медиите, проведена след дискусията, стана ясно, че около 75% от работещите българи не членуват в синдикати. Според Пламен Димитров, основна причина за това е нарушеното право на сдружаване в повечето фирми.

От КНСБ обърнаха внимание и на друг сериозен проблем – стресът на работното място или така наречения burnout. По данни на синдикатите, половината от болничните за тази година са именно заради прегаряне. Стресът е отговорен за 30 на сто от текучеството на кадри, което пък според изследването носи загуби на стойност от над 140 милиона лева, съобщи националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com