МБАЛ "Св. Мина" няма да се само COVID болница, гласи нова заповед на РЗИ Пловдив

3805
МБАЛ "Св. Мина" няма да се само COVID болница, гласи нова заповед на РЗИ Пловдив
Снимка: Getty Images/Guliver

Нова заповед на РЗИ-Пловдив отменя трансформирането на общинската МБАЛ „Св. Мина“ в изцяло COVID болница, съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът Анести Тимчев, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив.

Съгласно нея лечебното заведение трябва да редуцира COVID леглата от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен.

Болница "Св. Мина" пред колапс заради ултиматум от 40 медицински сестри

Болница "Св. Мина" в Пловдив е под заплаха да затвори минимум три отделения, включително детското отделение, защото 40 медицински сестр...

Със заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева в лечебното заведение трябва да бъдат разкрити единствено и само 60 на брой места за болни в средно тежко състояние, уточни Тимчев.

Към момента заетите легла с лежащо болни са 59. Продължава оборудването с медицинска апаратура, като днес беше получен респираторен апарат, произведен от фирма БТЛ, която има завод в Пловдив. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура. Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR тестове за пациенти на общинските здравни заведения.

Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на болниците и по-бързото диагностициране, което е жизнено важно за някои пациенти“, сподели д-р Калин Калинов и подчерта, че продължава кадровото и техническо обезпечаване на болницата.

Той припомни, че Община Пловдив е изпълнила всяка една заповед на РЗИ по разкриване на болнични легла, като за целта военните в града също осигуриха такива.

„И двете общински болници са подсигурени с лични предпазни средства за медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с COVID-19. По отношение на МБАЛ „Свети Мина“ се работи за подобряване на техническата и кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните“, посочи д-р Калин Калинов. Той припомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ „Свети Мина“ не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница: местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и т.н. Въпреки това Община Пловдив е направила необходимото за превеждане на болницата в необходимия работен режим.

Здравните работници в МБАЛ "Св. Мина" в стачна готовност, започват преговори с НЗОК

Работниците в МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив са в стачна готовност. Добрата новина, че проблемът с недостига на персонал в болницата е почти...

Според заместник-кмета Анести Тимчев продължава усилената работа по привличане на квалифицирани медицински специалисти и преговорите с НЗОК за увеличаване на лимитите на болницата, като за целта е подготвен специален доклад, който да бъде обсъден с представители на Националната и Регионалната здравноосигурителни каси.

В момента 8 болници, от които 6 частни, поемат тежките случаи на COVID-19 в Пловдив. Има общо 90 интензивни легла, като болниците поемат и случаи извън Пловдив. Притесненията са за интензивните легла в града, коментира областният управител Дани Каназирева малко по-рано днес.

Най-вече в УМБАЛ „Свети Георги” има ангажирани доброволци, както и в „Свети Мина”. Доколкото знам, и в частните болници ползват специализанти, каза Каназирева пред БНТ.

Работим върху подобряването на организацията, но напрежението е огромно, подчерта областният управител.

От 2652 пациенти, минали през болнични лечение в Пловдив от началото на пандемията, над 800 са били поети от УМБАЛ „Свети Георги”.

COVID-19 в Пловдив: Общинската "Св. Мина" става COVID-болница, медици обмислят да напускат

В Пловдив ситуацията с разпространението на коронавируса се усложнява - Общинската многопрофилна болница за активно лечение "Свети Мина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com