Момчето от Пловдив е първият случай у нас на вербуване на етнически българин

7666
Момчето от Пловдив е първият случай у нас на вербуване на етнически българин
Снимка: МВР

Продължава разследването на случая с предотвратения атентат в Пловдив. Според информация на Специализираната прокуратура 16-годишният младеж е сглобявал тръбна бомба, каквато е била използвана при атентатите в Белгия и в Сарафово.

От прокуратурата го определят като изключително умен, защото при претърсването на помещението са намерени много формули и схеми за синтезиране на взривни вещества от общодостъпни съставки. Преди ареста ученикът е бил изведен от училището от своя баща, предаде БГНЕС.

Пиян шофьор с отнета шофьорска книжка се забил в паркирана кола

Пиян и неправоспособен водач е задържан от хисарски полицаи, съобщават от пловдивската полиция. Автомобил "Ланд Ровър" без регистрацио...

Бившият директор на ДАНС в Пловдив и експерт по антитероризъм Ангел Стоев заяви пред Нова телевизия, че опасност от подобни действия има в бъдеще. „Хората трябва да бъдат по-внимателни, така че да не стигаме до тежки мерки, свързани с антитерористичната защита, а с едно по-голямо внимание от страна на обществото и на хората да се предпазим от атаки”, каза той.

По думите му е ясно, че ученикът е започнал подготовка за извършване на терористичен акт. „Вътрешното ми усещане е, че действията на органите са били абсолютно адекватни”, добави той.

ИДИЛ повече би се похвалила, че някой, който е християнин е бил привлечен за тяхната кауза и биха го използвали за един самоубийствен терористичен акт, а не толкова за разпространение на идеологията им, но нека не забравяме, че в България има големи групи от хора, които са по-податливи за атаките на радикалния ислям, именно чрез интернет”, обясни експертът.

От понеделник с момчето ще се занимават инспектори от „Детска психологическа стая”. Прокуратурата обаче ще протестира това решение с мотива, че с ученика трябва да се работи в изолирана среда.

Събориха красива къща – паметник на културата в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

Багери разрушиха рано тази сутрин една от знаковите къщи в центъра на Пловдив. Сградата се намира точно до общината и в миналото в нея ...

Арабистът и експерт по тероризъм Владимир Чуков подчерта, че това е първият случай у нас на вербуване на етнически българин. „Този случай показа, че ние не сме бяло петно на картата”, каза той.

„В случая за радикализирането на момчето трябва да се търсят две причини – училището, което обаче не мисля, че е причината, и семейството – втората причина. Мисля, че ясно трябва да се попита семейството защо е стигнало до подобно състояние. Очевидно е имало нещо, което го е тормозело и го е сложило да живее в свят, който не е неговият. Бащата трябва да обясни защо този вербовчик е по-авторитетен от него за сина му. Това вече е работа на учените”, заяви арабистът.

Адвокатът на 16-годишният ученик Емил Велинов съобщи, че родителите сами са подали сигнал на службите. „Бащата и майката на момчето забелязали, че то се държи по-странно, отколкото преди това. Има променено поведение. Притеснени от този факт започват да търсят причината. След проведен разговор между майката, бащата и момчето, установяват, че той чрез телефона си и сайтовете кореспондира с хора, които прокуратурата твърди, че са от ИДИЛ. Родителите притеснени от това, започват разговори с него, променят начина си на поведение спрямо детето, взимат му телефона и започват да провеждат сеанси при психолог. Бащата решава да се обърне към службите, защото и той не е човек, който може да се справи сам”, разказа той.

По повод на протеста на прокуратурата срещу решението на съда, адвокатът каза: „Изолацията ще навреди на психиката на детето повече, отколкото ще му помогне. Достатъчно е човек да осъзнае това, което е сторил, да се опита да го преодолее и да не се връща към него”, каза той.

Предприемач разказа как кметът на район "Северен" в Пловдив му е искал подкуп

Разбрах, че трябва да платя, в момента, в който отстранихме всички забележки по проекта. Видях на монитора на г-жа Ана Войнова, мисля е...

Адвокат Велинов заяви, че момчето не е имало намерение да извърши атентат. "За мен няма реални данни за подготвян терористичен акт. Детето е абсолютна жертва на интернет".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com