X
 
 

Незаконните къщи на ромите - история на безнадеждното

8659 0
photo of Незаконните къщи на ромите - история на безнадеждното
Снимка: Божилова
Тази история я описвам не за първи път, но си струва. Тя е илюстрация на един проблем, който периодично взривява обществото, противопоставя българи на роми и обикновено се поставя в основата на конфликтите.

Става дума за незаконното строителство. Сега багери бутат едноетажните бунгала край Войводиново, строени кое с тухли, кое с каквото падне от поне 20 години насам. Обитателите изчезват в неизвестна посока, а твърде вероятно в квартала, известен като най-голямото ромско гето на Балканите - Столипиново в Пловдив. Броят на неговите жители никога не е ясен, но последната акция показва как понякога той се увеличава съвсем скокообразно. Но тук става дума за една конкретна незаконна къща, осветена от медиите още в началото. Едно по едно. 

Сега вицепремиера Красимир Каракачанов иска стратегия за справянето с незаконните цигански махали. Обикновено след подобни идеи следва съставяне на комисии, писане на протоколи, прибиране на всичко в една или няколко папки и подреждането им на рафтче. Ефективност нулева. Или - ако се пуснат навсякъде багерите - създаване на реални предпоставки за гражданска война. Не е преувеличено, защото населението, което си позволява да строи където му падне, първо изключително бързо се организира и нанася ответни действия и второ - прави това, защото номерът минава. Войната между общински администрации и самонастанили се роми обикновено се свежда до най-обикновен инат - кой ще издържи по-дълго.

В тази връзка Столипиново, заселено почти изцяло с незаконни къщи, насечено от улички със ширина метър и половина, бележито вече и с хасиенди, изникнали сякаш спонтанно - някои и по средата на улицата, е интересен пример как не в някое забутано село, а във втория по големина град в страната, незаконното строителство разцъфтява, а опитите да се премахне удрят на камък.

Впрочем периодични акции по събаряне има. Обикновено се вдига доста шум, предимно в аванс от медиите, чийто състав в тоя исторически момент е доста млад и очаква кой знае какви революции. Съставът с микрофоните остава разочарован, защото населението приема съвсем равнодушно факта, че багерът ще им вдигне будката или сергията, която те просто след няколко дни ще поставят другаде. Затова не само няма и екшън, ами и сами си ги разглобяват, за да им е по-лесно.

Екшън можеше и беше започнал да става в началото на 90-те, когато по време на мандата на Жан Виденов сериозни багери захванаха да бутат наистина сериозни постройки. Е, бутнаха една и се отказаха, защото стана страшно. Преди година-две бяха бутнати няколко къщи около Марица пак в гетото, но и реакцията беше повече драматургична, защото по закон общината беше длъжна да предостави жилища, така че драмата беше пестелива. Бутаха се къщи в още две ромски махали в Пловдив - Шекер махала и Аджисана. Но при всички тези акции колкото и да са бутнати, много повече остават, а като мине малко време и се забрави, онова силно предприемчиво и съобразително население пак започва да реди тухли. 

Що за стратегия трябва да се приложи спрямо най-известната незаконна къща в Столипиново? Тя не е сбутана някъде из квартала, не е да не се вижда, напротив. Тя е на първа линия на първата голяма улица в Столипиново и до местното РПУ я делят сигурно не повече от двеста метра. Вижда се отдалеч и защото е на ъгъл. На три етажа е.

Когато са вдигали първия етаж - търговска площ, никой още не беше чувал за нея. Прочу се, когато на 20 октомври 2015 година отгоре наляха бетонна плоча и стовариха почти веднага тон тухли и тя рухна. Рухна една ранна утрин, засипа една-две коли и с това се размина, защото, ако беше станало през деня, можеше да има и жертви. Само дето изкара акъла на френски архитект, зет на българското семейство в къщата на калкан. Може само да се гадае какво си е мислел, пристигнал вечерта за пръв път на гости на новите си роднини с жена си и малкото си дете, когато в пет часа сутринта стената до него почва да пада. Френският архитект си събра набързо багажа и замина със семейството си, а какво разправя до ден-днешен за българското строителство, може да се предположи.

Срутването вече направи невъзможно общинските власти да си затварят очите - те обявиха, че къщата е незаконно строена и наредиха на собствениците да я съборят за своя сметка. Собствениците, нейде из Германия, отвърнаха с пълно мълчание, така че напролет общината плати към 20 000 лв, за да събори къщата с багер и да изнесе строителните материали с идеята, че собствениците някой ден ще си платят масрафа. През лятото собствениците се върнаха от Германия и най-спокойно се заеха да си строят незаконната къща отново, тоя път обаче внимаваха с тоновете тухли върху мокрия бетон.

Така къщата се вдигна, красива е, сигурно и удобна за живеене. Собствениците стегнаха първия етаж и там сега можете да си купите килим, това продават. Нагоре довършването предстои. По нищо не личи, че някой ги притеснява. 

За сведение на г-н Каракачанов - къщата се намира точно на ъгъла на улиците "Храбрец" и "Възход" в Столипиново в Пловдив. Отдалеч се вижда. До нея е ДКЦ-то, малко по-оттатък е РПУ-то. И отсега предупреждавам - ако тръгнете да я събаряте пак, само ще се увътрите. Може и да стане наистина опасно. Защо не пробвате първо в общинските администрации? Районната в "Изгрев", специално, беше информирана лично от мен за хода на събитията на всеки етап. И нищо не направи.

Впрочем дългогодишно нищонеправене няма как да се поправи безболезнено. И дали изобщо може да се поправи? Не става и със събаряне посред зима на къщи, търпяни поне 20 години. Всеки юрист ще ви каже, че това мирише на мълчаливо съгласие и както са си живели хората, далеч не всички престъпници и биячи, доста кротка откъм криминогенна обстановка махала във Войводиново впрочем, изведнъж идва багерът и те лишава от подслон. И това не е решение, по-скоро прилича на вендета. А вендетата няма друго особено качество, освен да се пренася от поколение на поколение. Поне така сме чели в книгите за мафията. 

Автор: Веселина Божилова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители

20 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ОСТАВКА 12 ОСТАВКА преди 6 месеца Профил на трол?
  А да питам как са законни новите бетонови гета на Гербавата строителна мафия ??
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Каролина Денчева 11 Каролина Денчева преди 6 месеца Профил на трол?
  Напълно е ясно, че разрушаването на жилищата на ромите във Войводиново не е акт за борба с незаконното строителство, защото не само там има такова, а своеобразен геноцид към тази етническа общност, като се има предвид сезона и температурите, при които се извършва, а също и изказването на"уважаемия" министър Каракачанов, относно високата раждаемост сред тази нация. Срамота е в държава с виж още ›› отрицателен прираст на населението управляващите, а и известна част от предрасъдливото население да се стахуват и възмущават от тази увеличена раждаемост и незаконно строителство, вместо да са благодарни на тези толкова непретенциозни хора, които с мизерните помощи и въпреки тази властваща мълчаливо дискриминация към тях, успяват със своето трудолюбие да правят икономии, изграждайки сами своите скромни жилища и допринасяйки за повишаване раждаемостта на населението! Едва ли една средностатистическа жена, дори и с много по-високи доходи, би се решила да роди дори едно дете. Та нали ромите са също български граждани?!Това не е ли расизъм? Все пак, ако на някои от управляващите и на някои от нашите съграждани, не им харесва нещо в тази етническа общност, нека действително да допринесе за тяхното интегриране, а не да се създава конфронтация. Нека Каракачанов вместо да подканя хората, които съжаляват ромите да ги приберат у тях, той сам да ги прибере, за да даде личен пример или поне да им предложи далеч по-скромни от неговото и на колегите му жилища! С какво тези хора се отличават от другите и защо са в това положение? Време е да се запитаме и то, сериозно!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Аве елате в гр. Средец обл.Бургас да видите как се строи и с какви темпове цял комплекс е изграден с благословията на ... с незаконни построики само на приказки всички и никой нищо няма бутне идват избори всяко чудо за 3 дни както е било така ще си продължи и по зле ще става.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Проф. Петър Иванов: Ставаме циганска държава, харчим 4 млрд. за издръжка на плодовитите роми . Зловещо, ние сме европейски шампион по изчезване на нацията Прости и алчни политици и некадърното правителство скриха истинските резултати от преброяването . Заради хитрия посткомунизъм 2 млн. напуснаха Родината .
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Мисля, че чуждите чираци, т.н. управляващи я вършат тази разсипия !
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Крайно време е политиците ни "да се вземат в ръце"! 1. Детски да не се дават на родилки до 18 години. 2. Да се изплащат детски надбавки до трето дете, за четвърто да няма а при пето да се спират надбавките. 3. Да се намалят детските, когато дете в училищна възраст, не ходи на училище. Щом в Китай наложиха семействата да имат по едно дете, значи и за България това е РАЗРЕШЕНО!
 • Кан Дуло 8.1 Кан Дуло преди 6 месеца Профил на трол?
  Много си прав брато за политиците ,само че да се вземат в ръце и всички в купом да се омитат от България ,защото тук много скоро ги чака нов народен съд и Белене .
  : 1 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Номер 8, ти си много глупав. Ето защо сме в тази дупка, защото масата е на твоето ниво и съответно резултатите. Първо, да се отказват детските на повече от 3 деца при тази демографска катастрофа е аболютна идиотия и единствената ми позната, която има деца(не е циганка) ще ти разбие мутрата с ритници за тази тъпа идея. Второ, да с намалят детските ако не ходи на училище - ами те направо им ги спир виж още ›› ат, ако не знаеш, а явно не знаеш. Трето, верно ли в България искаш да се наложи политиката за едно дете? С тази демография, по 2 пенсионера на работещ? Че тя се е самоналожила, а маса народ нямат нито едно. При това положение да кажеш такова нещо е криминална невменяемост.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Брей че много цигански адвокати в сайта ! И на всички ли плаща Циганския Хелзински Комитет или и от него тука си заработват ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Това с незаконните постройки не е само циганска работа, всеки, който остъкли тераса, загради пространство под терасата, прегради коридор в мазетата, защото коридорът водил единствено към неговата маза, и.т.н. е незаконен строител, т.е. 90-95 процента от българското население.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Ами КЛИКАТА 10111989 Е ВЪВ ВСЯКАКЪВ ВИД ФАЛИТ. ВСИЧКО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ . Сега от 29 години има СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО ТОЛЕРИРАНЕ НА НАЙ НЕГОДНАТА ЧАСТ СРЕД ЦИГАНИТЕ/КИТЕ ТОЕСТ М*НГАЛИТЕ*КИТЕ ПО УКАЗАНИЕ НА Сащ и Запада СЪВСЕМ ТОЧНО РАЗГРАНИЧАВАМ. КЛИКАТА *89 ПРЕЧИ И НА НОРМАЛНИЯТ ЦИГАНИН/КА И ИСКА ДА БЪДЕ МАНГ*Л/КА. ОСОБЕНО НАПЪЛНО АНТИКОНСТИТУЦИОННАТА дпс.
 • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  АМИ ТОВА Е евроАТЛАНТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ. ДЪРЖАВА СЪС ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИИ. НИЕ НАШИТЕ / НАЦИОНАЛНО*ОТГОВОРНИТЕ СИЛИ /ИСКАМЕ ДА ПРОМЕНИМ ТОВА. НИЕ /НАШИТЕ/ НЕ СМЕ ФЕДЕРАЛНО*СЪЮЗНО ОТГОВОРНИ СИЛИ И ИЗОБЩО НЕ НИ ВЪЛНУВА В СМИСЪЛ ПОЛОЖИТЕЛЕН ес И ИМА РЕАЛНОСТИ. АКО ВСИЧКО БЕШЕ ОК. ТО ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА О.К И НЯМАШЕ ДА ИМА НИТО ТАЗИ СТАТИЯ , НИТО И ТАКЪВ ДЕБАТ , НИТО И ПРОБЛЕМ.
  : 5 !
 • Македонецъ 5.2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Циганите/ките си бяха много добре ИНТЕГРИРАНИ ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕГА. ТОГАВА ИМАХМЕ АРМИЯ СЕГА КАКВО ИМАМЕ ? ДО ТАМ ДОВЕДЕ ПАРТИЙНАТА СИСТЕМА. С ДРУГАРСКИ ПОЗДРАВ Б.Н.О ШИПКА И В.С. В.С ВАСИЛ ЛЕВСКИ. ВАШ/ Октомври/
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  незаконните КЪЩИ е трябвало да бъдат премахнати още когато е започнал строежът им или в някоя от следващите 20-30 год. А не да бъдат държани за случаи, в които властта иска да покаже,че уж прави нещо и ни защитава интересите Незаконните постройки във всяко гето са коз, с който властта ни прецаква всеки път когато има някакъв конкретен проблем, вместо да реши самия проблем - удовлетворено чувст виж още ›› вото за мъст, показват кой кара влакчето и си остават проблемите на гетото СЪЩИТЕ – като им съборят къщите това вкарва ли децата в училището, разследва ли лихварите, изкоренява ли сивата икономика, прибира ли дистрибуторите на дрога, сутеньорите. Това мятане на обобщаващи реплики от министър Каракачанов не решава тези проблеми, освен рейтинга му след скандала с продажбата на български паспорти на доказани в ЕС бандюги.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Престъплението във Войводиново е извършено от двама души. Те са известни, задържани и остава бързо и точно да се задействат следствие, прокуратура, съд, място за задържане на лишените от свобода. Така е в едно нормално общество - в добре устроена и работеща система за справедливост при таковадеяние не фигурират никакви къщи. ПРИ НЕФУНКЦИОНИРАЩА система за справедливост,такива ''държавни виж още ›› мъже'' като карабабаитко предпочитат да се хванат за нещо, което за незаконните къщи , но това няма да реши проблема - направо по руски - няма цигани/няма проблем - да се срине гетото е отмъщение, възприета от партийните централи. Да се съборят няколко незаконни ромски постройки ни се представя като предизборна победа и явно печели избори или при криза, за отвличане на внимание, за пренасочване на гнева и други манипулации.Но правата и задълженията в нормалното общество са лични. Ако някой е извършил престъпление – той трябва да бъде наказан. А да бъдат съборени къщите на едни хора заради някой, който набил друг НЕ връща справедливостта - това е сляпо отмъщение – пълно безсилие на властта да се справи със задачите си и е ЯКА злоупотреба с власт
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  На двамата мангали "ще им накривят капите", ха на бас че ще си тръгнат по живо, по здраво, пък може и да им се извинят . Защо ? Ами защото цялата ЦИГАНСКА паплач са избирателите на ГЕРБ ! който не вЕрва, да провери от коя партия е мангала Бат Сали в маймунарника, за по-настоятелните - да попитат Плвдивския кмет, как принуждава Гетата да гласуват за ГЕРБ (ами иначе ще им отнеме боклука !) виж още ›› .
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре