Оставиха в ареста инспекторите-изнудвачи от ДАИ-Пловдив

2899
Оставиха в ареста инспекторите-изнудвачи от ДАИ-Пловдив
Снимка: Pixabay.com

Пловдивският окръжен съд остави в ареста тримата инспектори от ДАИ-Пловдив, обвинени за получаване на подкупи от транспортни фирми. Те бяха арестувани на работните си места през седмицата при акция на ДАНС.

Срещу тях са повдигнати обвинения за изнудване, вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. По време на заседанието на съда стана ясно, че при събирането на доказателства за дейността им са използвани специални разузнавателни средства, предаде БНР.

Един от обвинените служители на ДАИ-Пловдив не познавал изнудваните

Тримата задържани за изнудване и подкупи служители на ДАИ-Пловдив бяха докарани в съда днес. Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тен...

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са били следени и подслушвани в продължение на 8 месеца и така според прокуратурата са събрани достатъчно данни за организираната от тях схема по изнудване на транспортни фирми.

Според обвинението тримата инспектори не съставяли актове за установените от тях нарушения при проверките на транспортните фирми. В замяна искали пари, а при едно дружество за производство и транспорт на месни продукти поискали дори и 3 чанти с мезета. За дадения подкуп признал лично собственикът на фирмата, който разказал, че предал торбите с месо и с по 300 лв. на паркинг пред голям магазин. В разследването до момента са разпитани много служители на проверявани транспортни дружества, но малцина свидетелствали за давани подкупи, съобщи БНТ.

"Това, което споделят хората, е че ги е страх за бизнеса им, в крайна сметка в "Автомобилна администрация" е и хлябът, и ножът. При осъществяване на такава дейност неминуемо могат да се допуснат нарушения, за такива нарушения, обаче са предвидени много тежки санкции", казва Георги Гешев, прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив.

Защитниците на обвинените инспектори заявиха, че доказателствата са крайно недостатъчни, особено като се има предвид дългия период, в който са събирани.

Един от арестуваните инспектори на ДАИ - Пловдив е собственик на 12 имота

"Бизнес мазохизъм" нарече днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов начина, по който три транспортни фирми са предпочитали да конт...

"За мен няма конкретика в доказателствата, самите служители на тази фирма, за която имаме обвинение твърдят, че те винаги са били готови за такива проверки с пари в пликове. Това е, което го казват те самите. Сега, дали са изнудвани, или са били подготвяни да дават подкупи, е отделен въпрос, но конкретика за това на коя точно дата са давани тея пари също няма", твърди адвокатът на обвиняемите Ивайло Вражилов.

Съдът обаче бе категоричен, че има събрани достатъчно данни за обосновано предположение, че тримата инспектори са вземали подкупи и че могат да извършат и други престъпления и ги остави в ареста.

Решението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com