X
 
 
 

Откриха уран и във водата в Първомай

8264 0
photo of Откриха уран и във водата в Първомай
Снимка: Getty Images/Guliver

Още по темата

Наличие на естествен уран е открито в два от 13-те кладенеца в Първомай. Уран е открит и в един кладенец в село Караджалово.

Пробите са взети на 13 април, съобщи БНР. Водата от кладенците е спряна, населението е предупредено да не я ползва за питейни нужди.

Предстои повторно взимане на проби от крайните потребители.

В града и околните села няма въведен режим на вода, тъй като в останалите кладенци има достатъчно количество вода.

Припомняме, че днес специална междуведомствена комисия започва изследване на източниците на вода в град Хасково, където по-рано бе отчетено 14-кратно превишаване на пределите на допустимите норми на концентрация на уран.

В навечерието на Великденските празници Министерството на здравеопазването забрани използването на чешмяна вода в региона за нужди, различни от хигиенните. В жилищните квартали на града бяха доставени цистерни с питейна вода, а в болниците и детските учреждения – бутилки с минерална вода.

Според експерти замърсяването на водите е поради липса на контрол върху състоянието на шахтите, където преди повече от 30 г. е добиван уран. През 1992 г. българското правителство взе решение за преустановяване на добива в региона и затвори 48 мини. Съобщено бе, че всички те са безопасни.

 

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Чавдар Кенаров: Всяка година ФАРА върви към по-добро (ВИДЕО)

От 15 до 17 юни в град Пловдив се проведе най-голямото събит...