X
 
 

Пловдив е Европейска столица на културата (ВИДЕО)

3386 2
photo of Пловдив е Европейска столица на културата (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
От днес, 12 януари, Пловдив е Европейска столица на културата. Изложби в Градската художествена галерия и в Тютюневите складове, концерти, изпълнения на живо и уъркшопи са само част от началото на програмата. Грандиозно шоу очаква посетителите на града от 19 часа. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на "Пловдив 2019" и на тяхното свързване под мотото "Заедно." 

Програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 година е структурирана в четири платформи: Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране. Те са свързани с типичните особености на града, с културните му особености и история, както и с проблемите и стереотипите, които трябва да се превъзмогнат. 

Платформата Сливане включва теми за интеграция на етноси и малцинства, като цели свързване на поколения и социални групи, премахването на границите между изолираните територии и зони. Платформата СЛИВАНЕ обединява 3 клъстера - Махала, Регионале, Красавицата и Изтока. Проектите в нея включват теми за интеграция на етноси и малцинства, цели свързване на поколения и социални групи, премахване границите между изолирани територии и зони. Част от платформата са инициативи и проекти, предназначени специално за квартал Столипиново, представяне на традиционна самобитна култура от Балканите, взаимодействие с фестивали, културни, туристически и социални проекти от Южен централен регион.

Трансформиране е платформа за преосмисляне и „рециклиране” на забравени и изоставени градски пространства, както и промяна в начина на възприемането им. Тя обединява трите клъстера - Градски мечти, Река на Въображението, Образовай се и включва работа с детската и младежката аудитория, артистични интервенции в публичното пространство, проекти свързани с околната среда. Платформата обхваща най-сложните и противоречиви локации, превърнати във водещи проекти от артистичната програма като Тютюневия град, Капана, Кино Космос, района на река Марица и остров Адата.

Възраждане се състои от три клъстера - Културата среща хората, Изкуство за забравеното бъдеще и Машина на времето и е платформата е ориентирана към нови начини за опазване и представяне на културното наследство в съвременен контекст, излизайки от стереотипите на туристическата атракция. Цели да подобри и разшири достъпа на гражданите до култура и да я пренесе по-близо до тях. Други важни фокуси са съвременното изкуство и използването на нови технологии и дигитални медии. Платформата е свързана както с представянето на най-съвременни артистични практики и актуални тенденции, така и с приобщаването на различни общности, както и с децентрализация на програмата.

Платформата Релаксиране, обединява 3 клъстера - ЕUритмика, Раздвижи града и Айляшки Град и е свързана с популяризиране на устойчив начин на живот и с понятия като “бавен живот” (Slow) или “дерастеж” (Degrowth). Платформата цели да пропагандира зелен/еко/био начин на живот чрез зелени технологии и продукция. Включва също взаимодействие между творчески и спортни дейности, практики за хармонизиране с околната среда, “физическата култура” и като цяло забавяне на темпото. В тази платформа попада и музиката като възможност за общуване и като най-достъпно изкуство във всичките й разновидности.

Вижте основните акценти в програмата ТУК

Actualno.com ще излъчва на живо церемонията по откриването!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    уъркшопи - ау, каква хубава, стародавна българска дума употребяват ЖУРНАЛЯТА ! Ами като не вдяват български ...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • българин 1 българин преди 2 месеца Профил на трол?
    Голяма култура, голямо чудо и много клъстър, щото то култура без клъстър за къде и "Платформата Сливане включва теми за интеграция на етноси и малцинства", по тази платформа спектакълът се изнася на сцената във Войводиново, скоро и в други населени места. Филибето беше град с атмосфера и култура, сега е селски кич с изгорели паметници на културата, по вкуса на "елита".
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 20 март

Овен Тази сряда не сте длъжни да следвате ничии препоръки. Колко и голям да е авторитета на човека, вие най-добре знаете как да постъп...

Последно в Актуално