Пловдив е Европейска столица на културата (ВИДЕО)

5207
Пловдив е Европейска столица на културата (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

От днес, 12 януари, Пловдив е Европейска столица на културата. Изложби в Градската художествена галерия и в Тютюневите складове, концерти, изпълнения на живо и уъркшопи са само част от началото на програмата. Грандиозно шоу очаква посетителите на града от 19 часа. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на "Пловдив 2019" и на тяхното свързване под мотото "Заедно." 

Програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 година е структурирана в четири платформи: Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране. Те са свързани с типичните особености на града, с културните му особености и история, както и с проблемите и стереотипите, които трябва да се превъзмогнат. 

Платформата Сливане включва теми за интеграция на етноси и малцинства, като цели свързване на поколения и социални групи, премахването на границите между изолираните територии и зони. Платформата СЛИВАНЕ обединява 3 клъстера - Махала, Регионале, Красавицата и Изтока. Проектите в нея включват теми за интеграция на етноси и малцинства, цели свързване на поколения и социални групи, премахване границите между изолирани територии и зони. Част от платформата са инициативи и проекти, предназначени специално за квартал Столипиново, представяне на традиционна самобитна култура от Балканите, взаимодействие с фестивали, културни, туристически и социални проекти от Южен централен регион.

Трансформиране е платформа за преосмисляне и „рециклиране” на забравени и изоставени градски пространства, както и промяна в начина на възприемането им. Тя обединява трите клъстера - Градски мечти, Река на Въображението, Образовай се и включва работа с детската и младежката аудитория, артистични интервенции в публичното пространство, проекти свързани с околната среда. Платформата обхваща най-сложните и противоречиви локации, превърнати във водещи проекти от артистичната програма като Тютюневия град, Капана, Кино Космос, района на река Марица и остров Адата.

Възраждане се състои от три клъстера - Културата среща хората, Изкуство за забравеното бъдеще и Машина на времето и е платформата е ориентирана към нови начини за опазване и представяне на културното наследство в съвременен контекст, излизайки от стереотипите на туристическата атракция. Цели да подобри и разшири достъпа на гражданите до култура и да я пренесе по-близо до тях. Други важни фокуси са съвременното изкуство и използването на нови технологии и дигитални медии. Платформата е свързана както с представянето на най-съвременни артистични практики и актуални тенденции, така и с приобщаването на различни общности, както и с децентрализация на програмата.

Платформата Релаксиране, обединява 3 клъстера - ЕUритмика, Раздвижи града и Айляшки Град и е свързана с популяризиране на устойчив начин на живот и с понятия като “бавен живот” (Slow) или “дерастеж” (Degrowth). Платформата цели да пропагандира зелен/еко/био начин на живот чрез зелени технологии и продукция. Включва също взаимодействие между творчески и спортни дейности, практики за хармонизиране с околната среда, “физическата култура” и като цяло забавяне на темпото. В тази платформа попада и музиката като възможност за общуване и като най-достъпно изкуство във всичките й разновидности.

Вижте основните акценти в програмата ТУК

Actualno.com ще излъчва на живо церемонията по откриването!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com