X
 
 

Пловдив е Европейска столица на културата (ВИДЕО)

3625 2
photo of Пловдив е Европейска столица на културата (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
От днес, 12 януари, Пловдив е Европейска столица на културата. Изложби в Градската художествена галерия и в Тютюневите складове, концерти, изпълнения на живо и уъркшопи са само част от началото на програмата. Грандиозно шоу очаква посетителите на града от 19 часа. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на "Пловдив 2019" и на тяхното свързване под мотото "Заедно." 

Програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 година е структурирана в четири платформи: Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране. Те са свързани с типичните особености на града, с културните му особености и история, както и с проблемите и стереотипите, които трябва да се превъзмогнат. 

Платформата Сливане включва теми за интеграция на етноси и малцинства, като цели свързване на поколения и социални групи, премахването на границите между изолираните територии и зони. Платформата СЛИВАНЕ обединява 3 клъстера - Махала, Регионале, Красавицата и Изтока. Проектите в нея включват теми за интеграция на етноси и малцинства, цели свързване на поколения и социални групи, премахване границите между изолирани територии и зони. Част от платформата са инициативи и проекти, предназначени специално за квартал Столипиново, представяне на традиционна самобитна култура от Балканите, взаимодействие с фестивали, културни, туристически и социални проекти от Южен централен регион.

Трансформиране е платформа за преосмисляне и „рециклиране” на забравени и изоставени градски пространства, както и промяна в начина на възприемането им. Тя обединява трите клъстера - Градски мечти, Река на Въображението, Образовай се и включва работа с детската и младежката аудитория, артистични интервенции в публичното пространство, проекти свързани с околната среда. Платформата обхваща най-сложните и противоречиви локации, превърнати във водещи проекти от артистичната програма като Тютюневия град, Капана, Кино Космос, района на река Марица и остров Адата.

Възраждане се състои от три клъстера - Културата среща хората, Изкуство за забравеното бъдеще и Машина на времето и е платформата е ориентирана към нови начини за опазване и представяне на културното наследство в съвременен контекст, излизайки от стереотипите на туристическата атракция. Цели да подобри и разшири достъпа на гражданите до култура и да я пренесе по-близо до тях. Други важни фокуси са съвременното изкуство и използването на нови технологии и дигитални медии. Платформата е свързана както с представянето на най-съвременни артистични практики и актуални тенденции, така и с приобщаването на различни общности, както и с децентрализация на програмата.

Платформата Релаксиране, обединява 3 клъстера - ЕUритмика, Раздвижи града и Айляшки Град и е свързана с популяризиране на устойчив начин на живот и с понятия като “бавен живот” (Slow) или “дерастеж” (Degrowth). Платформата цели да пропагандира зелен/еко/био начин на живот чрез зелени технологии и продукция. Включва също взаимодействие между творчески и спортни дейности, практики за хармонизиране с околната среда, “физическата култура” и като цяло забавяне на темпото. В тази платформа попада и музиката като възможност за общуване и като най-достъпно изкуство във всичките й разновидности.

Вижте основните акценти в програмата ТУК

Actualno.com ще излъчва на живо церемонията по откриването!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    уъркшопи - ау, каква хубава, стародавна българска дума употребяват ЖУРНАЛЯТА ! Ами като не вдяват български ...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • българин 1 българин преди 6 месеца Профил на трол?
    Голяма култура, голямо чудо и много клъстър, щото то култура без клъстър за къде и "Платформата Сливане включва теми за интеграция на етноси и малцинства", по тази платформа спектакълът се изнася на сцената във Войводиново, скоро и в други населени места. Филибето беше град с атмосфера и култура, сега е селски кич с изгорели паметници на културата, по вкуса на "елита".
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.