Пловдив изпрати Лука Станчев - един истински съвременен възрожденец

9165
Пловдив изпрати Лука Станчев - един истински съвременен възрожденец
Снимка: Архив

"Луката беше епоха", казва за него скулпторът и галерист Жорж Трак. "Той имаше толкова много идеи и толкова жизненост, че си мислех, че е вечен", сподели бившият пловдивски кмет Иван Чомаков. "Физически си отиде, но следите от него остават и в Пловдив, и на Балканите, защото неговата духовност излезе от границите на страната".

Ремонтът на площад "Централен" в Пловдив тече с пълна сила

Само дни след откриването на Европейската столица на културата, пловдивският централен площад се превърна в истинска строителна площадк...

Днес църквата "Света Петка" в Пловдив се оказа тясна за всички, които бяха дошли да изпратят в последния му път Лука Станчев, който си отиде на 83-годишна възраст, но беляза с живота си, духовността си цели поколения пловдивчани.

Учител по физика, по-късно преподавател в Пловдивския университет, той носеше в себе си огромна енергия, насочена неизменно към общественополезни цели. През 1993 г. той възстановява първата неправителствена организация в следосвобожденска България - Пловдивския граждански клуб - и пренася онова възрожденско мислене към съвременността.

Благодарение на идеите, които клубът генерира и с подкрепата на тогавашния пловдивски кмет Иван Чомаков, Лука Станчев успява да осъществи една от най-важните си инициативи - възстановяването на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул. Това става с помощта на много родолюбиви хора, организирани от него.

Пак в рамките на тази идея са реставрирани 40 икони от иконостаса на църквата, а после куполът, който е и позлатен. Следи от родолюбивата му дейност има в Гърция, на остров Ахил, в Солун, на гроба на Самуил, в Албания, където възстановява като реплика колоната, сложена от цар Борис Покръстител, за да отбележи границата на християнска България, в Македония, където съдейства за възстановяването на българските войнишки гробища край село Цапари, до Битоля.

Обявиха грипна ваканция и в Пловдив

От утре - 22 януари, вторник, до края на седмицата се обявява грипна ваканция за всички училища на територията на област Пловдив. Това ...

Лука Станчев съдейства за създаването на музей в сградата на бившата Екзархия в Истанбул, като дарява със цел набиране на средства, 1000 литографии и 1000 сувенирни икони. В Пловдив на него се дължи създаването на паметника на Кирил и Методий пред едноименната Хуманитарна гимназия, където е бил учител и в чието настоятелство е бил.

Пак той с подкрепата на тогавашния кмет Иван Чомаков постига оформянето на площад пред историческата гимназия, откъдето и днес всяка година на 11 май се провежда шествие в прослава на буквите, наследство от основателите. 
"Лука Станчев беше човек, който беше приеман приятелски във всички съседни страни - разказва Иван Чомаков. "Той беше истински възрожденец и не само Пловдив, но и страната ни може да се гордее, че го е имало". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com