Пловдив почти готов за откриването на Европейската столица на културата

3016
Пловдив почти готов за откриването на Европейската столица на културата
Снимка: Божилова

Личат вече ясно очертанията на предстоящото откриващо събитие на Европейската столица на културата в Пловдив. На 30 метровата кула, вече оборудвана с прожектори и екрани, се провеждат репетициите на участниците, а вечер минувачите могат да видят и светлинните атракции.

Макар и площад Централен да си остана в стария вид, преградите са махнати, а по средата е поставено обемното лого на годината, пред която всеки желаещ може да си направи снимка за спомен. Изградена е и зоната за храна и напитки. В артистичното пространство на Тютюневия град- "Склад", се аранжира изложбата "Тютюн".

Поминъкът, превърнал от Пловдив развит индустриален град в началото на миналия век, е представен със снимки, фотокопия, картини и видео. Изложбата ще бъде открита на 11 януари в рамките на разширения уикенд, побрал не една и две интересни културни прояви.

На главната около Римския стадион вече почти е подредена пътуващата изложба "Берлинската стена"- оригинални късове от стената, разделяща в годините на Студената война Берлин на две, се превръщат в артефакти, когато тя пада през 1989 година и върху нея рисуват различни творци. Пловдив е първата спирка на изложбата, която ще бъде показана и в други градове на Европа.

Мерките за сигурност по време на Откриващото събитие днес отново бяха съобщени на медиите. Важно е да се знае, че от 12 ч в събота, 12 януари, за леки коли се затваря цялото каре между булевардите "Източен", "Христо Ботев", "Шести септември" и "Руски". За хората, които идват извън Пловдив са определени безплатни паркинги от различните входове на града. Седем автобусни линии ще работят с делнично разписание. Зрителите ще бъдат проверявани през 22 КПП- та, видимо нетрезвите ще бъдат връщани. Беше смекчена забраната за живеещите с видимост към сцената да не излизат на терасите си и да не снимат оттам със светкавици, съобщенията, разлепени по близките жилищни сгради, вече са свалени. Това съобщи днес директорът на ОД на МВР в Пловдив ст. комисар Атанас Илков. Засега в града е спокойно, интересът на чуждите медии е сериозен, на много места в града може да се видят екипи, които снимат. Времето омекна в сравнение с предишните дни, по прогноза в събота вечерта ще е около 0- минус един градус. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com