X
 
 

Пловдив почти готов за откриването на Европейската столица на културата

1596 0
Пловдив почти готов за откриването на Европейската столица на културата
Снимка: Божилова
Личат вече ясно очертанията на предстоящото откриващо събитие на Европейската столица на културата в Пловдив. На 30 метровата кула, вече оборудвана с прожектори и екрани, се провеждат репетициите на участниците, а вечер минувачите могат да видят и светлинните атракции.

Макар и площад Централен да си остана в стария вид, преградите са махнати, а по средата е поставено обемното лого на годината, пред която всеки желаещ може да си направи снимка за спомен. Изградена е и зоната за храна и напитки. В артистичното пространство на Тютюневия град- "Склад", се аранжира изложбата "Тютюн".

Поминъкът, превърнал от Пловдив развит индустриален град в началото на миналия век, е представен със снимки, фотокопия, картини и видео. Изложбата ще бъде открита на 11 януари в рамките на разширения уикенд, побрал не една и две интересни културни прояви.

На главната около Римския стадион вече почти е подредена пътуващата изложба "Берлинската стена"- оригинални късове от стената, разделяща в годините на Студената война Берлин на две, се превръщат в артефакти, когато тя пада през 1989 година и върху нея рисуват различни творци. Пловдив е първата спирка на изложбата, която ще бъде показана и в други градове на Европа.

Мерките за сигурност по време на Откриващото събитие днес отново бяха съобщени на медиите. Важно е да се знае, че от 12 ч в събота, 12 януари, за леки коли се затваря цялото каре между булевардите "Източен", "Христо Ботев", "Шести септември" и "Руски". За хората, които идват извън Пловдив са определени безплатни паркинги от различните входове на града. Седем автобусни линии ще работят с делнично разписание. Зрителите ще бъдат проверявани през 22 КПП- та, видимо нетрезвите ще бъдат връщани. Беше смекчена забраната за живеещите с видимост към сцената да не излизат на терасите си и да не снимат оттам със светкавици, съобщенията, разлепени по близките жилищни сгради, вече са свалени. Това съобщи днес директорът на ОД на МВР в Пловдив ст. комисар Атанас Илков. Засега в града е спокойно, интересът на чуждите медии е сериозен, на много места в града може да се видят екипи, които снимат. Времето омекна в сравнение с предишните дни, по прогноза в събота вечерта ще е около 0- минус един градус. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Мишо 2 Мишо преди 10 месеца Профил на трол?
    ГЕРБ Тотев - Пловдив открадна логото на швейцарска фирма ! Оказва се, че логото на Европейската столица на културата 2019 – Пловдив е крадено . А от 20 те милиона за „Пловдив европейска столица на културата“, нали се сещате, че не е откраднато само - логото?! Няма нещо, което да са направили гербаджиите и да не е резил .
  • Кръстина от Сливен 1 Кръстина от Сливен преди 10 месеца Профил на трол?
    Препоръка за тези, които ще отиват на откриването - да не ходят с леки коли а с трактори с големи гуми, за да могат да се движат през разкопания Пловдив, ужасих се като видях в какво е състояние ! И с хеликоптери може .