Пловдив приема две големи първенства по гребане

3668
Пловдив приема две големи първенства по гребане
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Пловдив отново ще бъде домакин на две големи първенства по гребане. Това обяви днес председателят на Организационния комитет по гребане Иван Попов на съвместна пресконференция с кмета на града Иван Тотев и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков.

"От 6 месеца подготвяме кандидатурите и на 2 септември на конгреса в Линц получихме домакинства на две първенства. През 2021 г. ще бъдем домакини на Световно първенство за юноши и девойки, което е с изключителна финансова изгода, тъй като освен състезателите, броят на гостите се увеличава по 3 заради родителите. През 2023-та година пък ще бъдем домакини на Световно първенство за младежи до 23 години“, заяви Иван Попов. Той допълни, че федерацията е кандидатствала и за кръг от Световната купа, но на Пловдив е бил предложен първи кръг и от Организационния комитет са се отказали от състезанието.

„Спортните събития са много важни за град Пловдив, както и поддържането и развиването на инфраструктурата за тях. Всички вие виждате колко важна е многофункционалната спортна зала „Колодрума“ и какви невероятни неща се случиха през тази година там“, заяви от своя страна кметът на Пловдив Иван Тотев. Той уточни, че когато от общината са се захванали с този проект дори не са очаквали, че след завършването си в тази зала ще има събития, на които в три поредни дни тя ще е запълнена до краен предел, визирайки мачовете от Волейболната купа на нациите за мъже. „Събития като това и като шампионатите на Гребната база придават огромна добавена стойност на Пловдив, те дават отпечатък върху икономиката на нашия град. Такива събития влагат изключително много средства в местната икономика и бизнес“, заяви кметът.

Иван Тотев отново напомни, че градът е организирал прекрасно световно първенство по гребане през изминалата година, което е било оценено и от международната федерация FISA. „Тогава ясно бе заявено от всички официални гости, които бяха в Пловдив, че каналът е невероятен, той е едно прекрасно съоръжение, но е останал в един етап от развитие и сега трябва да бъде направена и следващата стъпка, а именно разширението“, категоричен бе Тотев. Той отново припомни, че от първия ден на своето управление е подкрепял изграждането на втори гребен канал. „Местната общност печели от това да имаме добре развита спортна инфраструктура и да имаме възможността да домакинстваме на големи форуми“, допълни кметът.

На следващата сесия на 17 септември ще бъде внесено предложение в общинския съвет за закупуване на 12 декара, които попадат в територията, определена за дублиращия гребен канал. Иван Тотев бе категоричен, че по време на неговото управление е направил всичко необходимо да проправи пътя за изграждането на втория канал, като оттук нататък зависи от следващия кмет и следващия общински съвет да завърши подготвителната работа и Пловдив да се сдобие с едно модерно съоръжение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт