Пловдив се размина на косъм от сценария с Хитрино

4367
Пловдив се размина на косъм от сценария с Хитрино
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Два локомотива и три цистерни с пропан-бутан са излезли от релсите в района на Централна гара- Пловдив около 04:15 часа тази сутрин. Влакът е на частния превозвач "Булмаркет", а инцидентът е доста сходен с катастрофата, станала със същия превозвач и същия вид товар на гара Хитрино преди време, разказва кореспондентът на Actualno.com.

На място днес беше управителят на фирма "Булмаркет рейл карго" Петър Нанев, който обясни своята версия за инцидента.

Той каза, че при ограничение 40 км/ч в района на гарата влакът, превозващ товар от Сърбия за гара Разпределителна-Пловдив, е минал през стрелката, насочваща го по релсите в момент, когато езикът ѝ се чупи. Според него машинистите са чули звук, усетили са разклащането и веднага са предприели спиране, което при тежестта на влака е отнело 30-40 метра разстояние. Инцидентът в Хитрино също се дължеше на неизправна стрелка - по официална версия.

Става ясно, че цистерните не са паднали, не е имало опасност от взрив, каза Нанев. Той посочи, че те ще бъдат вдигнати в рамките на днешния ден, но локомотивите са по-сериозно наклонени и най-вероятно ще бъдат изправени утре. При възстановителните работи също няма опасност от взрив. Влакът е превозвал 25 цистерни с пропан-бутан с общо тегло 2100 тона.

Дерайлира товарен влак с цистерни в Пловдив

Три вагона от товарен влак са дерайлирали на жп линията при централна гара Пловдив, предаде кореспондентът на Actualno.com. Влакъ...

Районът е отцепен, но други влакове продължават да се движат по останалите коловози. Ако инцидентът се беше развил по сценария Хитрино, щетите щяха да бъдат огромни, тъй като той става в гъстонаселен район, в непосредствена близост до жилищни сгради на бул. "Христо Ботев", включително и съвсем близките блокове на железничарите, отбелязват на място очевидци.

За инцидента с влаковата композиция в Пловдив беше уведомен главният прокурор и по негово разпореждане следователи от Национална следствена служба (НСлС) поемат разследването. Това съобщи междувременно за БГНЕС говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Екипи от следователи и експерти, които имат опит в разследването на жп катастрофи пътуват към местопроизшествието на гарата в Пловдив. "Разследването се ръководи на място от окръжния прокурор Румен Попов и в рамките на днешния ден стартираме с огледи на местопроизшествие и разпити на свидетели. Изпращат се мобилните криминалистически лаборатории на място, а експертите, които сме ангажирали да подпомагат разследването, са същите, които участваха като подпомагащ екип и при разследването на Хитрино. Собственикът на влаковата композиция е същият, който е собственик и на влаковата композиция в Хитрино“, потвърди прокурор Арнаудова.

* Новината е обновена в 13:25 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com