Пловдивска компания разработва първия български електрически камион

23762
Пловдивска компания разработва първия български електрически камион
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Пловдивска фирма има амбицията да произвежда първите в страната електрически камиони. „Балканкар Рекорд“ АД представи днес своя проект за разработване на иновативното превозно средство.  

От компанията са предвидили около 500 000 лева за разработката на два камиона. Част от сумата се отпуска от Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и средния бизнес, а останалата е собствено финансиране. Пететапният проект ще приключи през 2021 година с изследване на два конкурентни прототипа на лекотоварен електрически камион. В разработването им ще участва екип от 35 човека, като със знанията си ще помагат и студенти от Технически университет – София, филиал Пловдив. От компанията се надяват те да са готови в средата на следващата година.

Предвижда се батерията на камиона да издържа 8 часа и да има пробег между 75 и 120 километра. Ако се движи по улиците, а не само в работна обстановка, камионът ще развива скорост 45 км/ч. Той ще е с товароносимост 1,7 тона, като самата машина ще е с подобно тегло. Той ще може да бъде използван в различни сектори – общински предприятия, икономика и търговия, туризъм, селско и горско стопанство, както и за военни цели. Като примери за приложение на бъдещата машина от „Балканкар Рекорд“ АД посочиха хладилен фургон, самосвал, цистерна за течни продукти, снегорин, електровоз за поддръжка на градски пространства.

В момента подобни електрически камиони се сглобяват от китайски производители, но са с товароносимост едва до 500 кг. Цените на подобни машини започват от около 10 000 долара за базовия модел, който дори няма обособена кабина, и достигат до 25 – 30 000 долара.

С евентуалното развитие на новите камиони, от пловдивската компания вярват, че могат да се наложат на пазара, тъй като те ще предлагат доста по-сериозни възможности. „Направихме проучване, което показва, че интересът към такива камиони към този момент е голям на украинския, унгарския и полския пазар“, заяви изпълнителният директор инж. Петър Петров. Той допълни, че при интерес, компанията може да достигне капацитет от 100 камиона годишно.

„Очакванията са големите градове да ограничат или дори спрат в центровете си автомобили и камиони с бензин и дизел и да останат превозите с електричество и газ. Предварителното ни изследване показва, че през периода 2017-2019 година производството на машини от този тип – електрически камиони – се увеличава средно 2,2 пъти годишно при снижаваща се продажна цена. Със същия темп се увеличава поставените зарядни устройства в градовете, летищата и други обществени пространства”, допълни пред журналисти изпълнителният директор на „Балканкар Рекорд“ АД.

Според ръководителя на проекта инж. Георги Вълков разработването на електрически камион не е случайно хрумване и от фирмата от доста време работят в тази насока. „Досегашните ни електрически платформи бяха изцяло предназначени за работа в заводи и при други условия, така че основното им изискване беше да бъдат здрави и надеждни, като от тях не се изискваше особена бързина. Излизането на новите ни машини в градска среда е техническо предизвикателство, което не можем да решим, ако просто копираме световен опит. Ние имаме собствени решения и чрез изследванията които искаме да проведем търсим по-добра ефективност в сравнение с чуждите образци“, категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини