По следите на романа "Тютюн" 110 години след рождението на Димитър Димов

32026
По следите на романа "Тютюн" 110 години след рождението на Димитър Димов
Снимка: Архив

110 години се навършват днес от рождението на един от най-интересните български писатели - Димитър Димов. Романът, който става венец на творчеството му и който има нелека съдба, който става и основа на един от най- хубавите български филми от миналото, е "Тютюн". Написан през 1951 и подложен на жестока критика, той излиза в окончателния си за периода на социалистическия реализъм вариант през 1954 година. През 1992 бе публикувана оригиналната първоначална версия.

Игралният филм с незабравимите образи на Невена Коканова като Ирина и Йордан Матев в ролята на Борис Морев, с режисьор Никола Корабов, е заснет през 1961 година. Това е първият български филм, допуснат в селекцията на кинофестивала в Кан през 1963 година, а и досега остава един от четири-пет, включени в нея. Романът "Тютюн" е написан в Пловдив, докато Димитър Димов е бил доцент по анатомия и физиология на домашните животни в Агрономическия факултет. В един период от това време той е живял в къщата на ул. "Антим" I №14 на Сахат тепе.

В пловдивските забележителности в наше време не се отделя достатъчно внимание точно на това тепе. Трихълмието блести с възрожденските си къщи, Бунарджика се насели с хора, замогнали се след 1989, а по средата е Сахат тепе, което е било предпочитано място за строеж след 20- те години на XX век до 1944. Днес една разходка по "Антим" I и съседните улици предлага изключително любопитни гледки към остарели аристократични къщи, които говорят за друг начин на живот. За съжаление повечето от тях остаряват безславно. Тук, в тая среда на богати хора, на матинета, журове, големи сделки и драматични обрати, Димитър Димов открива и някои от прототипите си в романа. 

Когато снима филма си през 1961-ва, Никола Корабов изгражда епизода със стачката на тютюноработниците и убийството на Чакъра в Асеновград. Днес тютюневата фабрика, наричана дълги години "Монопола", пустее. Дали Димитър Димов е имал предвид точно това място, не е съвсем ясно, другата хипотеза са тютюневите складове в Пловдив. Общото и в двете хипотези е изразено в кинообраза - огромни индустриални сгради, архитектурно издържани, много над човешкия ръст. Това, което не се вижда на екрана, но се долавя и на двете места, е характерният мирис на тютюневи листа. 

Когато пише романа "Тютюн", Димитър Димов е близък до тоя свят заради втория си баща - Руси Ганев, който е бил тютюнев експерт. По-късно литературоведи разконспирираха част от прототипите на главните герои в романа и потърсиха връзката с реално съществуващи хора. Това не е точна наука и може да се предполага до известна степен на истинност, още повече, че става дума за художествени образи.

Някои обаче са твърде сходни с истински хора. Експертът Костов, изигран във филма от Стефан Пейчев, издигнал се от низините човек до поста директор на тютюнев клон в Пловдив, накрая станал самостоятелен търговец, възпитан и артистичен, може би е вдъхновен като образ от Кочо Апостолов - съсед на Димитър Димов на ул. "Антим" I. Съвременниците го описват като висок, строен, рано побелял, бохем, оженил се късно. Той е живеел на съседната улица "Св. св. Кирил и Методий" 6.

По-интересното е, че много от характеристиките и чертите на съпругата му - д-р Марена Колушева, са разпознаваеми в незабравимия образ на Ирина, изиграна от Невена Коканова във филма. Марена е дъщеря на дипломат, посланик в Турция по време на Първата световна война и загинал по-късно при атентата в църквата "Света Неделя" през 1926 година. Преди това е бил народен представител.

Марена завършва медицина сред първите трима по успех и практикува известно време в София, после се връща в Пловдив и работи в Трета поликлиника. Била е интересна жена, след брака си с десет години по-възрастния тютюнев търговец Кочо Апостолов, тя напуска работата си. В края на 50-те се връща в София и работи известно време в поликлиниката на търговските работници. Умира на 61 години през 1966-та година. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com