Ремонтът на площад "Централен" в Пловдив тече с пълна сила

5613
Ремонтът на площад "Централен" в Пловдив тече с пълна сила
Снимка: Божилова

Само дни след откриването на Европейската столица на културата, пловдивският централен площад се превърна в истинска строителна площадка. Багери изравят големите мраморни плочи, които го покриваха досега, предстои полагането и на първите настилки. Плочите земелрок вече са пристигнали, те ще бъдат слагани първи върху подготвеното вече съоръжение на "Гладстон", а в началото на следващия месец се очаква да пристигнат гранитните камъни от Македония и Босна, които ще покрият по-голямото пространство.

Обявиха грипна ваканция и в Пловдив

От утре - 22 януари, вторник, до края на седмицата се обявява грипна ваканция за всички училища на територията на област Пловдив. Това ...

Състоянието на площада досега беше критично, мраморните плочи на много места бяха изпочупени, а и без това полагането на този вид настилка на подобен терен означаваше единствено пързалка през зимата и акумулирана жега през лятото.

Днес кметът Иван Тотев каза, че паралелно с поставянето на първите плочи от земелрок, се придвижва и техническият работен проект за целия площад към НИНКН, откъдето трябва да дойде строително разрешение. Площадът се строи на инженеринг. Продължава и работата по археологическите разкопки, а на общинската сесия утре се очаква да бъде одобрена сделката за изкупуването на частния парцел, който се оказа в ролята на препъни камък и очевидно е изтърван през годините като процедура. Кметството е предвидило да отдели 600 000 лв за имота, но все още има въпросителни, тъй като там имаше доскоро магазини и заведение, които бяха съборени и сега някои от собствениците настояват и средства за пропуснати ползи в размер на 300 000 лв. Още 100 000 лв ще бъдат насочени към археологията, която е неотменна част от централния площад. Разкопките там приключиха, парите са за проектиране на форум Изток и форум Юг и възстановяване на античния комплекс. Кога е крайният срок за завършване на площад "Централен", който според мнозина трябваше да е готов преди откриването на Европейската столица на културата, кметът не каза, аргументирайки се с факта, че археологията винаги би могла да отмести нещата във времето, но все пак обеща да е готов до началото на туристическия сезон. Само че кога започва той, при положение, че Пловдив е целогодишна туристическа дестинация, не уточни. 

Движението по блокирания за повече от три седмици централен булевард " Цар Борис Трети Обединител" вече е възстановено, все още има работа по някои елементи като междинните мантинели и плочките на мястото, където беше издигната кулата, но по това се работи без проблеми за трафика. 

И при 63% отсъстващи КЗЛД не позволи на гимназия в Пловдив камери за лицево разпознаване

Дори и след констатация, че от часовете отсъстват 63% от учениците в Професионална гимназия по кожени изделия и текстил (ПГКИТ) „...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com