С Алея на кирилицата ще се сдобие Пловдив

4583
С Алея на кирилицата ще се сдобие Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Скоро Пловдив ще има огромна алея на българската азбука. Всичките 30 букви са направени от дърво и боядисани в различни цветове. Те са изработени от майстор-дърводелец и в момента се боядисват в работилница в град Куклен от 15 хора с увреждания и 15 доброволци.

Идеята за алеята на кирилицата се ражда по повод Пловдив – Европейска столица на културата. Повечето хора, които изработват буквите, са възрастни и за тях английският език е непознат, обяснява Величка Маринова, която е председател на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство.

Повечето надписи, които са в града са на английски език и за тях остават неразбираеми. Така се е родила идеята за патриотичната инициатива в годината, когато градът под тепетата е Европейска столица на културата. Хората искат по този начин децата да бъдат възпитавани в родолюбие и да бъде нещо, което да е разпознаваемо за всички жители и гости на града.

В момента доброволците боядисват буквите в пъстри цветове. „Подбрахме цвета на слънцето. Знаете, че в нашата азбука има гласни и съгласни. Първоначално хората предложиха да ги боядисаме в два цвята, но предвид това, че съгласните са доста повече от гласните в тази азбука решихме, че акцентът ще падне само върху един цвят, което преценихме, че няма да е толкова пъстро и весело, затова подбрахме цветовете на слънцето. Ще бъде жълто-оранжевата гама, като ще има и оттенъци на розово“, обясни Величка Маринова.

Този вид терапия се отразява много добре. „Хората имат нужда да покажат своите възможности, да се почувстват значими, защото напоследък се води една негативна кампания срещу тях. Всеки от тях има потенциал. Има своя опит и дори някои от тях се справят много по-добре отколкото хора без увреждания“, казва още Маринова.

Виктор Властанов, който е с увреждане също се е включил в патриотичната инициатива. „Буквите ще бъдат поставени в този квартал, в който аз живея. И, който мине от там, нещо ще му трепне, че и той е взел участие в тази работа“, обяснява мъжът. Той не иска те да бъдат разглеждани като хора, които се редят само на опашки за помощи, а че са полезни на обществото и сътворяват нещо, което ще е гордост за града.

Буквите ще бъдат монтирани в навечерието на 24 май в пловдивския район „Южен“, а точното място ще бъде посочено от кметството. Следващата инициатива, по която ще работят доброволците, е изграждане на еко пътека между селата Руен и Яврово. Ще бъдат направени и макети със забележителностите в района.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com