С обществено обсъждане решават съдбата на многоетажен паркинг в центъра на Пловдив

3697
С обществено обсъждане решават съдбата на многоетажен паркинг в центъра на Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

С обществено обсъждане ще се реши бъдещето на проекта за изграждане на многоетажен паркинг на мястото на бившата сграда на ТЕЛК в Пловдив. Това заяви днес пред журналисти кметът Здравко Димитров. Той се срещна с областния управител Дани Каназирева, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директора на намиращото се наблизо хуманитарна гимназия Соня Киркова.

След разговорите стана ясно, че дори да бъде изграден в бъдеще подобен паркинг, няма да се бута оградата на учебното заведение. „Обмисля се входът и изходът да са от страната на булевард „Цар Борис Трети Обединител“. Имаме крещяща нужда от такъв паркинг в централната градска част. Все пак изграждането ще се съобрази с всички заинтересовани страни", категоричен бе Здравко Димитров. Той допълни, че се предвижда улица "4-ти януари", която минава покрай Хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ да стане изцяло пешеходна пешеходна. „В момента оттам минават много коли, които се струпват за излизане към булевард „Марица-юг“ и всички отровни газове влизат в класните стаи. Това вече няма да е така", заяви кметът на града.

„Подготвя се и конкурс за проект за нов корпус на Хуманитарната гимназия. Той ще има 30 класни стаи, физкултурен салон и столова. Конкурсът ще бъде обявен следващия месец", заяви от своя страна кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. В момента в една и съща сграда се помещават както Хуманитарната гимназия, така и основно училище „Княз Александър Първи“. Материалната база има нужда от сериозно обновяване, тъй като училището е паметник на културата с близо 170-годишна история.

Създадено през далечната 1850-та година, в миналото училището е известно като Първа мъжка гимназия. Учебното заведение възпитава много от духовните първенци на нацията, държавници и политици като Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Цанко Церковски, Людмил Стоянов, Георги Бакалов, Димитър Страшимиров, маестро Георги Атанасов, Панайот Пипков, проф. Асен Златаров и академиците Любомир Чакалов и Боян Петканчин, Иван Евстатиев Гешов, Константин Стоилов, Андрей Ляпчев и Георги Кьосеиванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com