Семейна стая отвори врати в УМБАЛ "Пловдив"

4194
Семейна стая отвори врати в УМБАЛ "Пловдив"
Снимка: УМБАЛ "Пловдив"

Първата Семейна стая в Пловдив ще отвори врати в отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“ в навечерието на 17 ноември, когато се отбелязва Световният ден на недоносените деца. Тя е третата в България след разкритите вече в София и Велико Търново и е създадена с подкрепата на семейство дарители от Пловдив.

Благодарение на дарените от тях средства в помещение на 2 етаж в УМБАЛ „Пловдив“ е направен ремонт – стените са боядисани, подменена е подовата настилка, осигурено е и ново обзавеждане, каза д-р Диана Аргирова, началник на Отделението по неонатология. Инициатор за създаване на специалната семейна стая са експертите от фондация „Нашите недоносени деца“, с които екипът на лечебното звено партнира успешно от доста време. Те ни протегнаха ръка, за да осъществим още една добра практика, подчерта завеждащ неонатологията.

Деца от Португалия преведоха творби на Йордан Йовков и Дора Габе

Деца от Португалия са превели на своя роден език творби на Йордан Йовков и Дора Габе. Това е станало по време на гостуването им в едно ...

Семейните стаи в световната практика са помещения в неонатологичните отделения, където родителите и близките на недоносеното дете имат възможност за контакт в уютна и уединена обстановка. Те могат да прекарат време с бебето и лекуващите специалисти. С изграждането на връзка между родителите и детето се облекчава стресът за семейството, който се създава при продължителния престой на бебето и е вид превенция срещу изоставяне. Стабилизират се семейните връзки в този тежък период.

Медицинските специалисти имат възможност да информират и обучат родителите как да обгрижват специфичните нужди на бебето, да преведат специфичните медицински термини на достъпен език и така да се изгради доверие между лекуващите лекари и близките на бебето. По този начин се гарантира добра прогноза за лечението.

Плод на сътрудничеството между УМБАЛ „Пловдив“ и фондация „Нашите недоносени деца“ е и кенгуру грижата. Този здравословен подход, известен още като „кожа до кожа“, който запазва близостта на бебето до майката, помага на недоносените деца много по-бързо да излязат от критичното състояние – от кувьоза да бъдат изведени на термолегло, а след това изписани вкъщи, обясни д-р Аргирова. Фондацията е предоставила 2 специални стола за кенгуру грижа на неонатологията.

Това не е единственото дарение на „Нашите недоносени деца“ – донесени са шапчици за малчуганите, изплетени от 700 доброволци, октоподчета за кувьозите, които наподобяват пъпната връв, както и покривала за кувьозите, които се поставят в определени часове, те играят важна роля за неврологичното развитие и спасяват децата от проблеми с проговарянето и обучението по-късно.

Асенoвград помага на свои съграждани в беда

Асенoвград се обедини отново в помощ на свои съграждани в нужда. Малко над 6 000 лева, от необходимите 32 000 долара, събраха граждани ...

Всяка година през отделението по неонатология преминават средно по 250 бебета, дошли на бял свят с тегло под 1 кг, като най-малкото е момиченце от Пловдив, родено 650 гр. Все повече са недоносените деца, които лекуваме тук, а нашият стремеж е да осигурим възможно най-качествените грижи, с които да им гарантираме пълноценен живот, когато пораснат, изтъкна д-р Аргирова. Част от тези усилия е въведената рехабилитация за недоносени, която започва, след като бебето стигне тегло от 3 кг и продължава, докато проходи. Посредством гимнастиката се преодолява двигателният дефицит и се развиват физическите им умения. До момента в резултат на специалните комплекси вече има 3 проходили деца.

В помощ на родителите в отделението работи и психолог, който консултира ежедневно майки и татковци, които имат нужда от психологическа подкрепа.

Вижте кадри от стаята в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини