Ще има ли отново голям футбол на стадион „Пловдив“?

16162
Ще има ли отново голям футбол на стадион „Пловдив“?
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

До две години стадион „Пловдив” ще бъде върнат отново към живот. Това е целта, която си поставя местната власт, като в съоръжението ще бъдат инвестирани 15 милиона лева.

С тези средства се предвижда да бъде завършен първият етап от реконструкцията. В него се включва всичко на Кота 0 - терен, писта, насипните трибуни, плюс елемент от козирката. При завършването на този етап стадионът ще е готов да приема мачове от Първа лига. 

До момента работата по стадиона се забави заради спорните авторски права на проекта. Бившият главен архитект на Пловдив Валентин Маринов настоява, че той държи правата за съоръжението, но градските власти не могат да намерят категорични доказателства за това. Заместник-кметът Георги Титюков увери, че са вложили огромни усилия, но така и не са открили книжата, които да показват ясно чий точно е проектът. Въпреки споровете, от общината са категорични, че архитект Маринов ще има роля по реконструкцията на стадиона. „Арх. Маринов може да е спокоен, че ще работи дейно по проекта, защото, който и да го вземе няма как да мине без неговата експертиза”, заяви пред журналисти кметът Иван Тотев.

Зала "Колодрума" приема състезание от календара на румънското колоездачно първенство

Кръг от чуждестранно първенство ще се проведе в зала "Колодрума". Румъния e първата страна, избрала залата в Пловдив за най-престижното...

Община Пловдив предвижда и изграждането на огромен многоетажен паркинг, който ще е най-големия за града до стадиона. По предварителни разчети, съоръжението ще осигури места за 1000 автомобила.

Връщането на стадиона към експлоатация се чака с нетърпение от пловдивската общественост. В града в момента има остра нужда от съвременно съоръжение за провеждане на футболни срещи. Стадионите на четирите отбора в града – Ботев, Локомотив, Марица и Спартак са далеч от мечтаното състояние.

В момента стадион „Христо Ботев“ представлява строителна площадка, след като преди 5 години там започна изграждането на изцяло ново съоръжение. След срива на КТБ обаче, изграждането на „Колежа“, както е известен стадиона сред феновете на Ботев, бе спряно. След придобиването на контролния пакет акции от Георги Самуилов през миналия месец бяха предприети действия за възобновяване на строежа, но това ще отнеме поне година и половина. През това време Ботев ще продължи да играе своите срещи на базата в Коматево, която за разлика от стадионите е в перфектно състояние. 

Стадионът на другия елитен отбор – Локомотив, също не е в цветущо състояние. Два от секторите са затворени за публика, а трибуна „Бесика“, където са най-върлите привърженици на клуба, е направена от метални конструкции, след като оригиналната трибуна рухва през шампионската 2004-та година. Собственикът Христо Крушарски вече изрази желание за по-големи инвестиции, но това ще стане след гласуването на концесия.

Мащабни ремонти по възлови булеварди в Пловдив

Заради прокарване на последните 30 метра от магистрален топлопровод от ЕВН Топлофикация в следващия месец ще бъде въведена временна орг...

Надежда през последните месеци за нов стадион има за Спартак Пловдив. Новият собственик на клуба взе съоръжението на концесия като се ангажира да направи изцяло нов стадион. В Марица от своя страна продължават да играят своите срещи на терена в квартал „Кършияка“.

Стадион „Пловдив“ е най-големият стадион в България. По проект съоръжението, което в миналото носеше името „9-ти септември“, има 50 000 седящи зрителски места.

Стадионът е официално открит през 1950 година. Капацитетът тогава е едва 30 000 седящи места. Основно е реконструиран през 1962 г., като се построява втори етаж на западната трибуна. Капацитетът тогава нараства на 42 000 места, като се поставят и 4 стоманобетонени кули с осветление. В края на 80-те години е издигната и останалата част от втория етаж на стадиона. Старите лампи са демонтирани и са поставени 4 нови стоманени кули с височина 70 м, внесени от Полша. С рухването на комунизма ремонтът е замразен малко преди пълното завършване на съоръжението. 10 години по-късно на практика на него вече не се играят футболни срещи. От 2000 година стадионът се използва основно за контролни срещи и мачове на детски и юношески формации.

„Голямата къща“, както е известен сред феновете стадиона, пази спомена за велики футболни мачове. Тук са се играли както уникални дербита между пловдивските отбори, като и международни срещи. Именно на стадион „Пловдив“ Ботев побеждава грандове като Барселона и Байерн Мюнхен. Локомотив пък играе тук мачове с Оксер, Ювентус и Лацио. Сега има огромни надежди сред пловдивчани, че един ден тук отново ще се играе голям футбол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com