Световноизвестен фотограф с изложба и лекция в Пловдив

1881
Световноизвестен фотограф с изложба и лекция в Пловдив
Снимка: Bojilova

Роджър Балън е един от най-известните фотографи в света в момента. Ретроспективната му изложба "Архетипи" е разположена в Градската художествена галерия, а вечерта в СКЛАД в Тютюневия град в Пловдив той ще изнесе лекция.

Балън за пръв път идва в България и появата му поражда обясним интерес. В галерията са разположени над сто черно-бели снимки, направени между 1982 и 2014 година в Южна Африка. 

Роджър Балън е роден през 1950 година в Ню Йорк в семейство на фотографи- баща му е фоторедактор в Magnum, а майка му открива една от първите фотографски галерии в Ню Йорк. Още 18 годишен снима протестите срещу войната във Виетнам, а по- късно завършва психология с бакалавърска степен. При пътуванията си от 1073 до 1979 до Истанбул и Нова Гвинея и до Кайро и Кейптаун, Балън прави първата си известна серия- Boyhood, визуално изследване на децата по света, най- често заснети на улицата без тяхно знание.

През 1981-ва той рязко сменя посоката, поне наглед, защото взема докторат по икономика на минералите от Минното училище в Колорадо и се установява като минен предприемач в Йоханесбург. Но не изоставя фотоапарата, напротив. Пътуванията до отдалечени места за издирване на минерални залежи му носят  и срещи с един непознат свят, който изследва с обектива. През 1986-та той започва да използва квадратния формат 6Х6 на фотоапарат Rollex в интериор, често със светкавица и създава неповторими портрети. В снимките му започват да се появяват основни елементи, които са заредени с особено съдържание и го правят разпознаваем- заплетени жици, голи стени, тектурирани повърхности. Публикува серията Dorps: Small towns of South Africa. Следва период от 1986-та до 1994-та, в който Балън снима хора в изолирани места в ЮАР по време на рязка политическа промяна и безредици.

Публикуваната от него серия Platteland: Images of Rural South Africa предизвиква международен интерес. Следва серията Outland, която е показвана р редица прочути галерии по света. През 2002-ра година Балън е обявен за Фотограф на годината на Международния фотофестивал в Арл, Франция. Следва нов цикъл- Shadow Chamber. В годините досега Роджър Балън превръща фотографията в изкуство, издирено като диаманти в праха на ежедневието. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com