В навечерието на Деня на народните будители представят колекцията "Заедно по пътя на Кирил и Методий" в галерия "Пловдив"

1716
В навечерието на Деня на народните будители представят колекцията "Заедно по пътя на Кирил и Методий" в галерия "Пловдив"
Снимка: община Пловдив

В навечерието на Деня на народните будители Азбучната колекция „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ ще бъде представена в галерия „Пловдив“.

Една година след осъществяването на проекта, Азбучната експозиция дело на ученици от български училища в пет държави, които са исторически и географски свързани в живота и делото на Кирил и Методий, може да бъде отново разгледана от пловдивчани и гостите на града под тепетата в периода от 30.10. до 13.11.2020 г., в галерия „Пловдив“ - Общински съвет, ул. Авксентий Велешки“ №20.

Откриването на изложбата  е днес в 18 часа.

Проектът #ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ се базира върху исторически сведения за живота и делото на създателите на славянската писменост. Той беше включен в официалната програма на ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА '2019 и се съфинансира от Общинска фондация ПЛОВДИВ 2019. Идеята за проекта е на екипа на Интернет #радиоТатковина.

В арт работилници ученици от Българските неделни училища в Александруполис и Ксанти (Гърция), Истанбул (Турция), Шармелек и Будапеща (Унгария), Рим (Италия) и Българското държавно училище в Прага (Чехия) изобразиха графично глаголическите и кирилските букви, както и общ портрет на двамата братя.

Цикълът изложби стартира през 2019 - годината на Европейска столица на културата, от Балабанова къща в Старинен Пловдив. До края на същата година творбите на учениците от българските училища - партньори на проекта бяха експонирани на изложби в Солун, Александруполис, Истанбул, Шармелек, Будапеща, Прага и Рим, които преминаха при голям интерес и посещаемост.

Изложбите постигнаха целта си да популяризират уникалния български принос към разнообразието на европейската култура чрез делото на Кирил и Методий - създателите на славянската писменост.

Към проекта беше издаден двуезичен азбучен албум с отличените творби, който представя делото на солунските братя, през погледа на българските ученици от училищата - партньори.

Изданието се разпространи безплатно сред българските училище в чужбина, там където запазването на националната идентичност е най-крехка и отговорна; на участниците в годишната конференция на АБУЧ в Пловдив; на училищата – партньори; на библиотеки; Посолства и Консулства на Република България; ОФ „Пловдив 2019“; Народно събрание на Република България; Президентство; Министерство на образованието и науката; Министерство на културата и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com