В Пловдив една основна болница за COVID-19, медици на ротационен принцип

9008
В Пловдив една основна болница за COVID-19, медици на ротационен принцип
Снимка: Getty Images/Guliver

На всеки 15 дни екипи от различни болници в Пловдив, включително частни, ще се командироват екипи анестезиолози в УМБАЛ “Св. Георги” в града, където в момента се лекуват пациентите с COVID-19 в областта. Само там в Инфекциозната клиника от 1 юли ще се лекуват пациенти с коронавирус. Има определена и "резервна" клиника - "Св. Иван Рилски".

Целта е те да заместват колегите си, които да могат да почиват, тъй като, както навсякъде в страната, и там тези специалисти не достигат.

Лекар, пожарникар и готвачка в детска градина с COVID-19 в Пловдив

13 са случаите на нови заразени с кронавирус в Пловдив. Сред тях лекар, готвачка в детска градина, пожарникар и шивачка в цех. Заради ...

Такъв график за следващите 3 месеца са изготвили от областната управа в Пловдив на заседание на 29 юни между директорите на болниците и областния управител Дани Каназирева, каза пред 24 часа Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници и собственик на частна болница в града.

“В момента в Пловдив има само 2 пациенти с COVID на апаратна вентилация и 14 - на интензивни грижи, и тъй като са малко, се лекуват в УМБАЛ “Св. Георги”, която има специализирани инфекциозна и интензивна клиника. Проблемът, както и на много други места, е, че не им достигат екипи анестезиолози, които да обгрижват хората, защото първо са преуморени, а и по принцип не са достатъчни. Затова взехме подобно решение, защото иначе ще уморим лекарите от преумора. Да се концентрират специалисти, е истинският начин, по който може да се помогне”, обясни Грудев.

По думите му частните болници не са отказвали прием на пациенти с коронавирус. Преди дни за подобен проблем съобщиха директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, както и директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов, който след 14-дневна карантина, се върна на работа.

Според Грудев дори и в момента в инфекциозното отделение на частната болница “Св. Иван Рилски” в Пловдив се лекуват пациенти с коронавирус. Ако някоя частна болница не е приела пациент пък, можело да става дума за пренасочване, защото няма нужната подготвеност да го приеме, коментира още той.

Излязоха резултатите от голямото проучване в Пловдив за антитела срещу коронавируса

Средно 2% от пловдивчани са се срещали с коронавируса. Това сочат резултатите от първото по рода си представително проучване в България...

Още в самото начало на пандемията кризисният щаб в Пловдив определил кои болници в града ще приемат пациенти с COVID-19, кои ще се включат на по-късен етап по график и кои няма да приемат такива пациенти.

Първата вълна поела областната болница "Св. Георги", защото била най-подготвена и имала специализирани звена. Когато случаите се увеличили, болни започнали да се карат към 3 от частните болници в града, които били следващи в графика. След тях пък били други общински болници.

“Този вариант беше предложен на здравния министър още в началото и той го прие. Целта е да не се блокират всички болници. Така че, когато предлагаме да се оформят COVID болници, визираме точно това. Причината е, че интензивните грижи трябва да се полагат там, където има достатъчно апаратура, специалисти и опит, защото, при болните от коронавирус не става дума за обдишване на общия принцип, а е по-сложно като процедура. Във всяка областна болница има такова отделение, останало още от преди реформата, и затова смятаме, че те трябва да са основните. Те трябва да бъдат подпомогнати с апаратура, специалисти, логистика, предпазни средства и лекарства, за да поемат тази вълна най-високо професионално”, коментира Грудев.

Същият принцип са приложили и в Бургас, допълни Грудев и увери, че при евентуално увеличение на болните по Черноморието с началото на сезона, частните болници имат готовност да се включат в приема на пациенти.

Обявяват резултатите от изследването за коронавирус в Пловдив

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пристига днес в Пловдив за обявяването на резултатите от представителното проучва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com