В Пловдив и Русе граждани поискаха по-тежки наказания за убийствата по пътищата

2075
В Пловдив и Русе граждани поискаха по-тежки наказания за убийствата по пътищата
Снимка: БГНЕС

Около 50 души се събраха в Пловдив на мястото, където на 13 май тази година загина на пътя, блъснат от автомобил, пътният полицай Делян Палазов. Само на метри оттам ехтеше музика, а полицаят бе зает с осигуряване на безопасното преминаване край народния събор в Лаута.

36-годишният Палазов остави две малки деца сирачета. Катя Лерца, жената, която го блъсна, преди дни бе отново на волана на колата си. Съдът я пусна под парична гаранция, която впоследствие намали.

Най-много тежки катастрофи с жертви стават в Пловдив

През 2016 година в Пловдив са станали най-много тежки катастрофи с жертви на глава от населението. Това показва продължаващия анализ на...

Днес на протеста бяха съпругата и роднини на загиналия полицай, както и почернени хора, чиито близки са намерили неочаквания си жесток край на пътя. Днес те скърбяха за тях, но и питаха защо шофьорите, чиито неразумни действия са причинили смърт на хора, са на свобода, предаде БГНЕС.

Три са напоследък нашумелите случаи в Пловдив, в които съдът милостиво прилага леки мерки за неотклонение, а не арест. Жертвите от катастрофите, причинени от тези шофьори, са пет. Събралите се на протеста хора коментираха и леките присъди, които не съответстват на причинените щети, но са законно обосновани.

Съдебната палата в Пловдив през последните две-три години не веднъж стана място на масови вълнения, причинени от обществено неприемливи присъди на шофьори, причинили смърт на пътя. Няколко са случаите, в които жертвите бяха деца.

Протестът днес, не само в Пловдив, има за цел да покаже на законотворците, че обществото очаква по-тежко наказание за подобно поведение.

Общонационален протест срещу войната по пътищата

Национален протест срещу убийствата на пътя ще се проведе днес (19 юли) в редица градове в България. Организаторите на шествията събира...

Снимка: БГНЕС

И русенци се присъединиха към националния протест срещу безобразията по пътищата, който се провежда днес в цялата страна. Те се събраха пред сградата на общината, за да изразят своето желание да се сложи край на невинните жертви.

Черни балони, символизиращи душите на загиналите при катастрофи, полетяха във въздуха. Със свещи, снимки на жертвите и плакати срещу войната по пътищата хората настояха най-после да се вземат адекватни мерки от страна на държавата. Те искат по-строги наказания, включително ефективни присъди, за убийците зад волана.

Вече има внесено предложение за създаване на Агенция за безопасност на движението по пътищата, подчинена на Министерски съвет, обясни Пламен Митев – баща на 16-годишната Петя, загинала от удар на камион.

„Въпреки всички предприети мерки, България е единствената страна в Европейския съюз, която за седем години не е подобрила безопасността си на движение по пътищата, което все още е на нивото от 2011 г.“, допълни Митев. Той даде за пример съседна Румъния, където Законът за движение по пътищата се прилага с цялата си строгост, а по българските пътища румънските шофьори се чувстват безнаказани.

Протестиращите искат много сериозни глоби за шофьорите, които не спазват правилата, и повече камери на пътя, защото иначе недобросъвестните водачи се превръщат в потенциални убийци зад волана.

От началото на годината има смъртен случай на всеки 10 тежки инцидента на пътя

От началото на годината са отчетени 2517 тежки инцидента на пътя и 247 загинали, от които 4 деца. Това заяви шефът на "Пътна полиция" к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com