В Пловдив мина Панаир на билките

12043
В Пловдив мина Панаир на билките
Снимка: БГНЕС

Първа в Европа и четвърта в света, България изнася годишно над 12 000 тона билки. Най-голям дял в износа има липовият цвят, следват плодовете на кориандъра и шипката, листи мента, маточина и коприва, лайка, глог и къпина, информира БГНЕС.

В света само Китай, Индия и Мексико имат повече лечебни растения от нас. На територията на България растат 4012 висши растения, 19% от тях - около 790, имат лечебни свойства. При ефективно насочени усилия и обмислена политика, с производството на билки могат да се прехранват една трета от населението.

Д-р Тайс обмисля да използва розово масло в продуктите си

Проф. д-р Петер Тайс обмисля да използва розово масло в продуктите си. Това сподели самият той в интервю за БГНЕС. "Разбира се, най-на...

В продължение на два дни Аграрният университет в Пловдив бе домакин на изложение "200 билки - 2 000 000 работни места", кръгла маса, приемна за земеделци, прожекции на филми и научна сесия с редица доклади по темата. Всичко това беше организирано в рамките на Панаира на българските билки, осъществен по проект "Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България" на фондация "Информация и природозащита", съфинансиран от Европейската комисия чрез програма Life +. Панаирът на билките е форумът, на който и незапознати могат да научат нещо полезно или да открият лечебното за тях растение, до него в проекта са проведени обучения за общински еколози, билкопроизводители и предприемачи, които обучават берачи, създадена е база данни с информация и фотоси на лечебните растения, проучени са и народните традиции и обичаи, свързани с билките, защото нерядко точно те носят най- полезните данни за някое растение.

В изложението участват около 20 фирми, чийто предмет на дейност е свързан с билките. Тук могат да се открият както традиционни, така и нови по предназначения форми - чай, еликсири, масла, мехлеми, хранителни добавки. Сред изложителите е и фирма " Петър Димков и КО". Името на легендарния български лечител говори много, книгите с неговите рецепти бяха хит преди двайсетина години, но и днес мнозина търсят спасение от болести в тях. А всеки, който е опитвал да се лекува с тях е наясно, че приготвянето им е цяла наука. Днес на пазара се предлагат седем продукта по рецепти на Петър Димков, доказано произведени точно по неговите рецепти. Правата за тях са предоставени от внука на лечителя д-р Петър Димков, а добавките са минали през всички разрешителни режими. Управителката на фирмата Филип Филипова разказва, че са произведени продукти за седем от най-честите оплаквания - проблеми в стомаха, бъбреците, стрес, имунна система, черен дроб, наднормено тегло, повишен холестерол. Суровина за всички тях, както може да се очаква, са само българските билки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com