Възстановяват Ботаническата градина в Пловдив (СНИМКИ)

8843
Възстановяват Ботаническата градина в Пловдив (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Община Пловдив

Стартира проект по обновяването на Ботаническата градина в Пловдив. Предвижда се възстановяване на вътрешната част на градината, която е една от едва трите подобни в България и се стопанисва от Аграрния университет в града. На първо място се предвижда мястото да бъде оградено. 1350 метра е дълга оградата, която ще обикаля площта от 113 декара. Цената за нейното изграждане е 250 000 лева.

"Имаше обществена поръчка, която приключи, мина срокът за обжалване, гласуваха се пари от общинския съвет и стигнахме до днешната първа копка. След оградата следва възстановяване на вътрешната част на Ботаническата градина, има предвидено място за алеи, административна сграда, място за церемонни и открити зали, където могат да се провеждат лекции и упражнения на студентите по ботаника.

Това няма как да стане за една година, а е дълъг процес. Надявам се в рамките на следващите 2-3 години пловдивчани да имат наистина хубава Ботаническа градина, тъй като от 1990-та година е изоставена“, каза ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева при символичния старт на ремонтните дейност, на който присъстваше и кметът на Пловдив Иван Тотев.

"Този проект е много важен за града, тъй като е насочен към хората, но и вдига нивото на университета, защото дава много възможности на студентите и преподавателите да развиват една научна дейност", заяви Иван Тотев и допълни, че първата крачка по реализацията на проекта вече е направена.

Той не пропусна да похвали и няколкото доброволчески инициативи за облагородяване на пространството, които дават допълнителна енергия и ангажираност на обществото. До момента имаше няколко кампании по почистване на пространството, организирани от доброволци.

Ботаническата градина е собственост на Аграрния университет, а идеята за нейното възстановяване е от 2015 г., като Община Пловдив е подпомогнала финансово проекта.

В градината има съхранени ценни видове от 1957 г. един от които е дъб, засадени са и доста чужди видове, розоцветни храсти, диворастящи ябълки, круши, майски сняг, голосеменни, азиатски вид дърво.

Има идея за обособяване на английска, българска и японска градини, поставяне на къщички и хранилки за птички и катерички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com