Забележителна сграда в Пловдив се връща към живота (СНИМКИ)

4815
Забележителна сграда в Пловдив се връща към живота (СНИМКИ)
Снимка: Божилова

Днес символично бе даден стартът на възстановяването и ремонта на сградата на ул. "Цанко Дюстабанов" 8 в Пловдив, с която от известно време се разпорежда филиалът на Техническия университет в града. Дейностите са финансирани по проект "Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии", финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз.

Макар и преди години сградата да е използвана от Техническия университет, тя има нужда от сериозна грижа, а след края на ремонта и възстановяването ще служи на науката, съобразена с конкретните потребности на бизнеса. В нея ще има 20 лаборатории, зала за обучение, зала за конференции, научно- информационен център. Партньорите в проекта, чийто ръководител е ректорът на Техническия университет в Габрово проф. д-р т. Райчо Симеонов, са редица образователни и научни звена у нас и в чужбина. 

Сградата е архитектурно- строителен паметник на културата, тя е построена през 1899 година за нуждите на девическия католически колеж "Св. Йосиф", преживяла е няколко войни. Дело е на архитектите Георги Фингов и Вълко Вълкович.

През 1928 година земетресението нанася щети, тогава е направен ремонт и е надстроен трети етаж по проект на известния пловдивски архитект Камен Петков. Стаите и коридорите помнят и друга реалност, освен ученичките от колежа. По време на Балканската война и на Първата световна сградата е била превръщана във военна болница, а монахините от обществото на Свети Йосиф на Явлението в продължение на 26 месеца са работили безвъзмездно като милосърдни сестри.  От това време още има белези в избените помещения, където се е намирала моргата. Френският колеж е затворен през 1948 година, а сградата е национализирана.

През годините тя бе предоставяна първоначално на Медицинския университет, а по- късно и на филиала на Техническия университет, но от доста години пустее. Оформена е в характерния за Пловдив от началото на ХХ век стил сецесион. Тя се намира в центъра на града и има добре оформен градински двор. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com