Започва Европейска нощ на учените в Пловдив

1877
Започва Европейска нощ на учените в Пловдив
Снимка: Илко Василев

Тазгодишните събития под тепетата стартираха от Центъра по растителна системна биология и биотехнология. Серия от атрактивни, новаторски и полезни събития с гости от САЩ е кулминацията на тазгодишното издание на проекта „K-TRIO 4 – Европейска нощ на учените 2020“. Проявите са в Пловдив и са фиксирани в последните три дни от програмата – от 26-ти до 28-ми ноември 2020 г.

Стартът на форума бе даден на 1-ви септември в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Всички събития ще са достъпни онлайн и с осигурена възможност за посещения на място при спазване на мерките за безопасност, съобщиха координаторите на проекта за Пловдив доцент доктор Петя Бъркалова и доцент доктор Весела Казашка.

Европейската нощ на учените - мястото, където да се запознаем с науката

30 научно-изследователски центрове и музеи в 14 града в България ще се включат в Европейската нощ на учените и този петък (30 септември...

В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за пета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. На 26-ти ноември 2020 г. Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Професор Асен Диамандиев” (АМТИИ) ще се присъедини и за пореден път ще се включи в събитията, свързани с Европейската нощ на учените в Пловдив. Те ще се проведат в Концертна зала на централната сграда на АМТИИ, като ще бъдат достъпни и онлайн на: https://meet.google.com/yna-jffa-xxt?authuser=0. Ректорът на Академията професор Тони Шекерджиева–Новак ще представи книгата „Палитра от пирински и огражденски носии”. Ще бъдат представени две публични лекции: „Университетът на бъдещето” с лектор доцент доктор Весела Казашка и „Проекция от миналото към бъдещето в образователните проекти” с лектор доцент доктор Васил Колев. Доцент доктор Петя Бъркалова ще представи книгата с интервюта на журналистката Ваня Драганова „Будителите на 21 век. Учителите като повелители на промяната“. Петата книга в тази поредица съдържа интервюта с учители с научна и образователна степен „доктор“. Те са избрани за герои на книгата не само защото са успели за няколко дни да се „настроят” и да продължат обучението на учениците в дигитална среда, но и защото по един вдъхновяващ начин придават ново съдържание на насъщната връзка „учител-ученик“.

На 27-ми ноември 2020 година директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология доцент доктор Цанко Гечев ще открие Европейската нощ на учените 2020 г. виртуално и реално чрез кръгла маса под надслов: „Наука, която се прави с и за хората”. Събитията в ЦРСББ ще са в заседателната зала и онлайн на: https://meet.google.com/akw-bfki-oru?authuser=0. Ще се проведе и дискусия на тема „Европа в един променящ се свят (климат) – можем ли да се поучим от миналото?“. По темата ще говори професор Майкъл Санди – почетен професор по геология на околната среда на университета в Дейтън, Охайо, САЩ.

На 27-ми ноември 2020 г. ученици, студенти и гости ще могат да дискутират по проблемите на изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството, с профеяди Емилия Константинова. Темата на дискусията е „Изкуството в дигиталната ера. Нови кариерни възможности”. Европейската нощ на учените 2020 г. в Пловдив ще приключи на 28-ми ноември в Артклас Център, намиращ се на булевард "Васил Левски" №180А в града под тепетата. Планираните събития за последния ден включват награждаване на победителите от фотоконкурса „Моето училище”, демонстрации на граматически игри „Партньорства за наука – обединяване на учители и учени”, обявяване на резултатите от онлайн състезание по граматически игри с участието на студенти, творческо ателие по рисуване с деца от 4 г. до 8 г. Събитията ще приключат с „Голямо междучасие” – парти за деца и възрастни. Достъпни са и онлайн на: https://meet.google.com/nnh-psws-xrm?authuser=0.

Специален акцент в програмата за Пловдив е поставен върху дигиталното представяне на съдържанието на традиционната Пътна карта на събитията. Представените събития в Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители. Включени са конкурси, изложби, демонстрации и граматически игри, събития при открити врати. Организирани са събития чрез Facebook, а след това и срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, които според ситуацията с COVID-19 могат да бъдат посетени на място (при спазване на всички правила за безопасност) или да бъдат онлайн, чрез предоставените линкове.

Разследват случай на двама починали след дълго чакане за прием в COVID отделението в Пловдив

Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетска...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com