25 ст. отстъпка за закупен литър гориво, решиха окончателно депутатите

10362
25 ст. отстъпка за закупен литър гориво, решиха окончателно депутатите
Снимка: iStock

Парламентът прие предложението на правителството за въвеждане на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво. При гласуването на конкретните текстове от актуализацията на държавния бюджет "за" бяха 160 депутати, а "против" - 56.

Мярката беше част от представения през май правителствен антикризисен пакет от мерки, който бе заложен в актуализацията на бюджета, която депутатите гласуваха.

Отстъпката ще важи за бензин А95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ. Тя ще е валидна за всяко зареждане до 50 литра. Въвеждането на отстъпката ще струва на хазната 150 млн. лв.

Все още не ясно кога ще бъде въведена мярката и как точно клиентите ще се възползват от отстъпката си.

Антиинфлационната мярка за отстъпка от 25 стотинки на литър гориво не е достатъчна, заяви депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова по време на дебатите:

"Ясно е, че тази мярка облагодетелства хората с по-високи доходи. Дори министърът на финансите призна, че тази мярка никак не е таргетирана. Колко пъти в месеца хората зареждат автомобилите си и колко трябва да инвестира човек, за да вземе тези 25 стотинки? Според мярката някой трябва да си позволи да зареди за 180 лева, за да получи отстъпка от 12,50 лева. В тази криза по колко пъти в месеца човек може да си позволи това? Крайно недостатъчна е отстъпката от 25 стотинки на литър".

Михайлова обърна внимание и на механизма, по който ще става изплащането на отстъпката. Не държавата, а крайните разпространители на горива ще изплащат тези пари. А как ще ги получават от държавата обратно още не е ясно. Според нея решенията на Министерския съвет в оставка през последните месеци са били "неадекватни".

Без акциз върху газа и метана за автомобилите, реши парламентът

Народното събрание прие на второ четене текстове от актуализацията на държавния бюджет, с които се променя Законът за акцизите и данъчн...

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" отговори на критиките на Михайлова: "Г-жо Михайлова, много е лесно да критикуването антикризисните мерки, но с цялото ми уважение, вие изобщо не разбирате от икономика. Вие от "Възраждане", които подкрепихте 20 предложения на ГЕРБ-СДС - всичките проинфлационни. Излезте да обясните едно от тези предложения и да докажете, че изобщо разбирате от нещо, което говорите от тази трибуна".

Митев припомни, че въпросните предложения на ГЕРБ-СДС, подкрепени от "Възраждане" са на стойност 1 милиард лева. Той провокира Михайлова да се опита да избере едно от предложенията и да се опита да обясни икономическите ефекти от него. От трибуната Михайлова избегна опитите да докаже икономическите си познания, а припомни спорния въпрос по приемането на т.нар. френско предложение, което депутатите приеха за Северна Македония.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев отбеляза, че при цена от 3 лв. управляващите "залъгваха" хората с едни 25 стотинки, но оттогава цената на бензина скочи на 4 лв. Той подчерта, че разходите за производството на горивото не са се променили и попита защо горивата продължават да растат. Делян Добрев допълни, че това, което може да се направи, е помощта за горивата да не е 25 ст. "Нека да е 1 лев, но да е за тези, които имат нужда. Безпредметно е да се подпомагат хората, които по три пъти седмично ходят до морето."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика