535 000 евро годишно за българските медии в Сърбия, решават и въпросите с имената и учебниците

6150
535 000 евро годишно за българските медии в Сърбия, решават и въпросите с имената и учебниците
Снимка: Президентство

Българските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро годишна субсидия. Това потвърдиха днес след срещата с представители на българското малцинство президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич.

Двамата президенти се срещат с българската общност в сръбския град Димитровград. Това е първа по рода си среща на толкова високо ниво с наши сънародници от Западните покрайнини за повече от десетилетие.

„Девет медии на български език дадоха своите заявки, три пъти повече от това което се финансира в момента. Снощи президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет, който ще влезе в сила от 7 до 10 дни“, заяви българският държавен глава.

Вучич обещал на Главчев да реши проблема с Босилеград

Сръбският президент Александър Вучич пое ангажимент да се запознае с проблемите в Босилеград, с които се сблъскват български инвестито...

Той посочи, че по въпроса са образование на български език нещата се решават и след като 30 години не са издавани учебници на български език от миналата година вече има издадени.

„На срещата бе поставен един интересен въпрос за окончанията на фамилните женски имена. Защото тук например се води "Боряна Димитров". Нашите сънародници настояха да имат възможност да записват "Димитрова". Президентът Вучич пак отсече: „И това ще бъде факт“, каза Румен Радев.

„Въпросите бяха конкретни, аз казах на президента Радев, че много се бори за правата на хората тук. Все едно гледам себе си - като отида някъде в региона и се боря за правата на сръбския народ. За това гледам какво да помогна“, каза колегата му Вучич.

Българският президент подчерта важността от добросъседските отношения, но и призова общността за спазване на сръбските закони.

МВнР: Българското малцинство винаги е въпрос в преговорите със Сърбия

Нито за момент въпросът с българското малцинство в Сърбия не е свалян от дневния ред в отношенията с Белград. Това увери зам-министър...

„Съдбата на това национално малцинство е от изключителна важност не само за България, но и за Сърбия и за двустранните отношения и за европейската перспектива на Сърбия. Има ангажираност на българската държава и личен ангажимент на президента Вучич. Но трябва да има и спазване на сръбските закони. Защото понякога нетърпението да се свърши нещо води до нелепи ситуации. Така бе със задържането на двете паметни плочи, така бе и със задържането на нашите медици“, каза българският президент.

Радев нарече срещата на двамата президенти с българската общност в Западните покрайнини „знакова“, а Вучич каза, че е много съм щастлив от визитата и изрази надежда българския държавен глава отново да дойде на посещение, предаде БНР.

„Днес ще отидем на Нешков връх двамата, ще положим цветя, където са погребани 49 сърби и 58 българи, загинали в братоубийствената война от 1885 г.“, каза Вучич и продължи: „Надявам се да успеем винаги да се наричаме помежду си братя. Мисля, че дълго не осъзнавахме грешките си във времената на двете световни войни. Мисля обаче, че в бъдеще не само ще се почитаме взаимно, но ще се обичаме и ще умеем да живеем едни до други и заедно“.

Според Вучич сърбите обичат българите. „Искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите. И ако някой каже, че се нуждаем от България само за да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е така. Нуждаем се от България като съсед, като приятелска държава“, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика