9 неща, които може би не знаете за Кирил Петков (СНИМКИ и ВИДЕО)

34784
9 неща, които може би не знаете за Кирил Петков (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БТА

Вечно усмихнат, баща на три дъщери, учил в България, Канада и Харвард. Откакто е “известен”, Кирил Петков е от онези публични личности, които продължават да се движат свободно сред хората. От хората, които “осветяват стаята”, когато влязат в нея – ръкува се с всеки един поотделно, пълен с енергия (дори да е ентата му среща за деня), слуша внимателно, търси консенсус, но и трудно променя курса си.

И все пак не всичко, в което вярва и обича Кирил Петков, е видимо за публиката. Ето девет неща, които не са толкова известни за единия от лидерите на “Продължаваме промяната”:

Обича адреналина и екстремните спортове

Започва да кара сърф на 9 г., след това избира кайта, защото с него може да скача високо над вълните. Кирил дава и първите уроци по кайт на третия съосновател на ПП – Даниел Лорер. През зимата Кирил е в планината. Като малък баща му го запалва по катеренето и зимните спортове. В снежните месеци е със сноуборд на краката, ако може – извън пистите.

Като ученик е искал да става физик

Дори е бил на 4-то място сред учениците по физика, докато учи в Канада. Интересът му към природонаучните дисциплини го води и към създаването на Центъра за приложни изследвания и иновации (CASI) към Биологическия факултет на Софийския университет. Там Кирил Петков, заедно с акад. Денков и Асен Василев, преподава на студенти и докторанти по физика, химия, медицина, биология и фармация как от учени да станат и изобретатели, и иноватори.

Иска да подобри живота на децата с диабет

Връзката му с науката и иновациите ражда и една от най-важните каузи на Кирил извън политиката – децата с диабет да не трябва да се бодат, за да си мерят инсулина. Затова и една от реформите в здравеопазването, която успява да прокара правителството му в последните си дни, е да осигури на всички деца диабетици в България безплатен достъп до сензорни устройства за следене на кръвната захар, без да е нужен кръвен тест, т.е без убождане.

Подкрепа от близките 

Баба му е била медицинска сестра и при посещенията си из България и срещите със здравни работници, Кирил споделя за нея: “Баба ми казваше, че всички сме с шест метра черва и няма специални хора.” Но безценният съвет, който научава от нея, е, че страхът е най-лошият съветник. Това и до днес си остава негов основен принцип при взимане на решения в политиката. А винаги, във всичко, което прави, има силната подкрепа на майка си Венета, на която изключително много разчита.

Иска в България да има поне три плажа за диво плажуване 

Затова и Корал е една от големите му каузи още преди да влезе в политиката. Иска да опази красивия плаж от бетониране и се бори по нашето Черноморие да останат поне още две такива места, на които хората да прекарват ваканциите си по природосъобразен начин. 

Опитва се да е обществено ангажиран

За немалко хора в България преди да стане политик Кирил Петков беше познат като една от основните движещи сили в спасителната акция по издирването на Боян Петров. За други пък още през 2006 година, веднага след връщането си от Канада, Кирил осигурява люлки и пързалки за детски домове в отдалечени райони, преподава безплатно на ученици и студенти и дарява за изграждането на научен център в София.

Обича да танцува 

Това всъщност вече не е толкова неизвестен факт, особено след като в началото на предизборната кампания любителско видео с негов латино танц на улицата в Бургас обиколи социалните мрежи.

Харесва етно джаз

Особено голям почитател е на музиката на Теодосий Спасов, която съчетава български фолклорни елементи с джаз импровизации. Разбира се, в списъка му с любими изпълнители челни позиции заема и Ицо Хазарта, поканен лично от Кирил Петков в екипа на “Продължаваме промяната”.

Амбициозен и със състезателен дух… с едно изключение

За да застанеш начело на политическа формация и на цяла държава се иска силна вътрешна мотивация и самочувствието, че можеш да си пръв. Това е вярно и за бившия министър-председател, но с едно изключение… когато става дума за Асен Василев. Различни по характер и темперамент, но винаги заедно, с обща позиция и едновременни решения. “Заедно решихме да влезем в политиката и заедно ще излезем от нея, когато си свършим работата”, казва Кирил Петков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com