Ключов юрист в Министерството на културата напусна заради Ларгото

3835
Ключов юрист в Министерството на културата напусна заради Ларгото
Снимка: БГНЕС

Във връзка с публикации относно Определение № 465 от 04.11.2019 г. на Върховния касационен съд, касаещо искова молба от Министерството на културата към фирмата изпълнител на проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Министерството на културата уточнява:

Министърът на културата не осъществява процесуалното представителство на министерството, за което са упълномощени юрисконсултите на институцията.

Банов не каза конкретно имало ли е неправомерно финансиране на участието ни във Венецианското биенале

Министърът на културата Боил Банов не пожела да отговори конкретно на въпрос на депутата от БСП Иван Ченчев за сигнал след журналистиче...

Според нормативната уредба, регламентираща дейността на институцията, дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ осъществява процесуалното представителство и правната защита на министъра и на министерството пред всички съдебни инстанции, планира, организира и координира всички дейности във връзка с подготовката и провеждането на съдебни и други правни процедури, дава правни становища по прилагането на законовите и подзаконовите нормативни актове, следи за изпращането в нормативно установените срокове на информацията, свързана с договорите, по които министерството е страна.

В тази връзка и с оглед резултатите по съдебния иск, предявен от Министерството на културата към фирмата изпълнител на строителните дейности по проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ Татяна Цветанова подаде молба за напускане.

Дисциплинарният съвет към Министерството на културата продължава проверката по изясняване на фактите и обстоятелствата, както и действията на всички служители на Министерството, довели до Определение № 465 от 04.11.2019 г. на Върховния касационен съд (ВКС). Резултатите от проверката ще бъдат оповестени своевременно, съобщават от министерството на културата.

БГНЕС припомня, че Министерството на културата пропусна последния срок да обжалва съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на столичното Ларго. Това ставаше ясно от определение на ВКС, с което делото бе окончателно приключено. Това означава, че Министерството на културата не само няма да получи 753 хил. лв. неустойка, но и ще трябва да плати над 73 хил. лв. разноски по делото.

Сдружение към МК: Защо НДК е затворено, след ремонт за 45 000 000 лв.?

"След скъпия ремонт за 45 000 000 лева, платени от българския данъкоплатец, Националният дворец на културата (НДК) в София хлопна кепен...

Ремонтът на Ларгото бе повод за скандала, придобив известност като "Ало, Банов съм". В началото на годината Елена Йончева от БСП оповести записи, от които твърдеше, че става ясно как Банов дава инструкции да се оформят документи, за да не дължат изпълнителите неустойка. Самият Банев няколко пъти заяви, че не може да бъде обвиняван, защото министерството води дела за неустойка. От определението на ВКС става ясно, че МК дори не е спазило срока за обжалване на делото, като последната възможност за това е била на 12 март. От министерството твърдяха, че са подали жалбата по пощата, обаче печатът на писмото е с дата 13 март, и жалбата не е била приета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика