Свиленски за Апартаментгейт: Ако знаехме, че променят закона заради апартамента на Цветанов, щяхме да реагираме

4743
Свиленски за Апартаментгейт: Ако знаехме, че променят закона заради апартамента на Цветанов, щяхме да реагираме
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов

"Аферата за апартаментите на водещи политици от ГЕРБ – Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов, показва първо модела на управление у нас. Това не е афера само за апартаменти. Проблемът е много по-голям. Той показва как в България се гласуват лобистки закони", заяви в Плевен депутатът от БСП Елена Йончева.

Тя поясни, че през януари 2017 г. в предишното Народно събрание между първо и второ четене е променен Законът за устройство на територията. В резултат на тази промяна фирма "Артекс" е започнала строителство на 34-етажна сграда – срещу японския хотел в София. Ако не бил прокаран този лобистки закон, фирмата трябвало да строи по новия Общ устройствен план /ОУП/. Законовата поправка ѝ позволила да вдигне сграда с висачина от 120 метра - както е по стария ОУП, вместо по новия, който предвиждал сградата да е от 26 метра.

Апартаментгейт: Граждани опитват да съдят ДНСК заради "Артекс"

Подали сме жалба в Административен съд София заради бездействието на институциите относно сигнала ни дали разрешителното за строеж на ф...

Зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски допълни обвиненията към управляващите със следното пояснение: "Никой не е знаел въобще какво ще се случи в резултат на тази поправка в закона между първо и второ четене. Тя е приета с оглед на това, че в резултат от икономическата криза има незавършени строителни обекти, а не за да се строят нови такива обекти. По същество в тази поправка има известна логика, но се оказа, че зад нея се крият други интереси. Вносители на поправката са народни представители, а не Министерският съвет или министерството на регионалното развитие. Това показва зависимостите. Ако сме знаели, че Цветан Цветанов ще си купи апартамент от благодарност на строителя за това, че му е разрешил строежа на този небостъргач, щяхме да реагираме още тогава. Прави впечатление и писмото-сигнал на Цветан Цветанов до Столична община. В него той иска да се направи проверка на фирмата, от която четири дена по-късно купува апартамента. Моето мнение е, че може да се говори за едно изнудване на тази фирма.”

"От медиите днес разбираме, че Комисията за противодействие на корупцията се е самосезирала по случая. Но дали тази комисия може да направи обективно разследване, след като нейният състав и нейният председател са назначени по предложение на ГЕРБ и на Цветан Цветанов. Можем ли да се доверим на председателя на тази комисия Пламен Георгиев след като той спря разследването по аферата „Ало, Ваньо!”, каза още Елена Йончева.

Елена Йончева беше в Плевен, за да участва в откриването на Международния турнир по шахмат „Млади надежди”. Състезанието се провежда в хотел „Ростов” и ще продължи три дена. В него участват десет перспективни шахматистки от Русия, Сърбия, Румъния и България. Залогът за седем от тях е рейтинг за получаване на международно звание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика