АБВ: Без кардинални промени в енергетиката, България ще се превърне в дискотека

5073
АБВ: Без кардинални промени в енергетиката, България ще се превърне в дискотека
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Проектът за енергийна стратегия на България до 2030 г. да бъде незабавно оттеглен за преработка, настояват от АБВ. "Внасянето на проекта директно в Народното събрание нарушава два закона", изтъкна зам.-председателят на партията Любомира Ганчева и поясни: "Не може без да бъде предварително одобрен от Министерския съвет, не може и ако не е минало публично обществено обсъждане, каквото няма". 

Според нея в Министерството на енергетиката или не познават законите и не ги спазват, или демонстрират, че за тях те не важат.

Румен Петков разкритикува БСП и коментира Цветан Цветанов

ГЕРБ и БСП, не без помощта на МВР, се коалираха на местния вот в Стрелча; на конгреса на БСП липсваха базови теми за бъдещето на Българ...

България е обречена да остане на тъмно, ако продължава по същия начин, даже по-скоро от приключването на следващото десетилетие, алармира Ганчева, визирайки водената енергийна политика. 

"В този стратегически документ липсва съдържание. Това не е стратегия", категорична е тя и изтъкна, че липсва прогноза за цената на тока за следващото десетилетие. "Или никой не знае какво ще се случи с цената на електричеството, или никой не смее да каже как в резултат на действие или бездействие на това правителство цената на тока ще продължи на расте, както расте в момента".

По думите на зам.-председателя на АБВ, "никой не може да гарантира изобщо ще има ли ток, защото няма базови мощности, има проблеми в електроснабвяването и ако не се направят кардинални промени, България ще бъде в следващото десетилетие една дискотека – тук ще има ток, тук няма да има..., но цените ще бъдат високи като европейските". 

Липсва отговор какво ще се случи в енергетиката в следващите години в основните сектори, не е спомената думата "Белене", няма яснота какво се случва с газов хъб „Балкан“, въгледобива..., посочи още Ганчева, коментирайки проекта на стратегията и отбеляза, че е оставката на енергийния министър е крайно закъсняла.

Експерт: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана

„В контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, 50 милиона са глътка въздух за зимата...

"Най-доброто решение е е да има оставка на правителството, за да има и енергетика", заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Според него нямат основания твърденията, че ядрената енергетика е встрани от зеления пакет и че трябва да преразгледаме проекта за "Белене". Като аргумент Петков представи справка за ядрените мощности в страните от ЕС: Франция в момента изгражда 4 блока, Англия - два и планира още 14, в Холандия тече дискусия как да бъдат структурирани географски нови блокове, в Унгария се изграждат два, във Финландия – също два и се обсъжда спирането на водните централи, защото оценката на финландските институции е, че водните централи влияят негативно на околната среда. Чехия е в процедура на проектиране на 1200-мегаватов блок, Швейцария от петте си блока търси удължаване до 60 години на четири и Полша готви програма за изграждането на 6 блока.

"Да е ясно, че бъдещето на ядрената енергетика в Европа е неразделна част от зеления пакет. Да сме наясно, че който прави опити да внуши ,че зелената енергетика не се вписва в зеления пакет, просто лъже", заключи Петков.

Автор: Ива Иванова

От АБВ поискаха оставката на Теменужка Петкова за цялостно творчество и отправиха сериозни обвинения (ВИДЕО)

За оставка на министър Теменужка Петкова със задна дата за цялостно творчество настояват от ПП АБВ,  предаде репортер на Actualno....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика