АБВ: Корупция и безхаберие на „Комотини - Стара Загора“ (ВИДЕО)

12429
АБВ: Корупция и безхаберие на „Комотини - Стара Загора“ (ВИДЕО)
Снимка: ПП АБВ

"Един от върховете на корупцията и престъпното безхаберие в газовия сектор е връзката „Комотини - Стара Загора“, възложена на проектната компания ICGB и в която водеща е България – БЕХ със собственост 50%. Компанията е регистрирана в България, останалите акционери са „Едисон-Италия“ и „Депа-Гърция“. Внесли са 45 млн. безвъзмездно финансиране още в началото на 2009 г.", посочват от АБВ в прессъобщение, изпратено от медиите.

"Впечатляващ е фактът, че първата копка за изграждането на газовата връзка е положена през май 2019 г., докато договорът за строителство е сключен през октомври 2019 година. Това е проектът, в реализацията на който в огромната корупция, безхаберие и политическа спекулация са въвлечени посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа и тогавашният гръцки премиер господи Ципрас", допълват от партията.

Лидери в бизнеса подадоха 11 оферти за българо-сръбската газова връзка и три за „Чирен“

Лидери в строителния бизнес в България и Европа подадоха 11 оферти за проектиране и изграждане на междусистемна газова връзка България-...

"Крайният срок за въвеждане в експлоатация изтече през април 2021 г. Миналата година през лятото предупредихме, че тръбата няма да бъде реализирана през тази година и провалът е неизбежен. Независимо от това през ноември 2020 година, с допълнително споразумение №1, правителството преведе цялата дължима сума, независимо от очертаващото се забавяне и провал в резултат на това. През март на тази година, след като платихме цялата сума, правителството подписа споразумение №2, с което удължи с 8 месеца срока за реализацията на проекта до декември. Сега предупреждаваме, че проектът няма да бъде реализиран и през 2021 г. А тръбите вече ръждясват", категорични са от АБВ.

"С тези споразумения правителството оряза две стратегически Автоматични газорегулиращи станции (АГРС). Едната трябваше да осигури газоподаването за Кърджали, другата – за Димитровград. Тези АГРС са на обща стойност 10 млн. евро и независимо, че са премахнати от проекта, цената на изпълнението остава същата. Как ли ще погледне ЕК, след като е финансирала с 45 млн. евро изграждането на връзката Комотини-Стара Загора и след като проектът в последствие е осакатен и осакатен достъпът до тази газопреносна връзка на жителите и икономиката на Кърджали и Димитровград. Трябва да е ясно, че с престъпната си небрежност правителството спестява санкции от 90 000 евро на ден на изпълнителя за забавяне на въвеждането в експлоатация.

Също така трябва да е ясно, че до ден днешен не е поръчано основно оборудване за реализацията на проекта, а практиката сочи, че ако то бъде поръчано сега, най-ранната доставка е през януари догодина. За доставката, а не за монтажа. Т. е., преди юли 2022 г. газопреносната връзка не може да бъде реализирана. И е непонятно мълчанието на служебния министър, непонятно е мълчанието и на прокуратурата. Газовата сигурност и газовите връзки на България не са шоурум за неграмотници, а са стратегически въпрос за гарантиране решение за газовата сигурност на България и Европа.

Да добавим към това безхаберие и факта, че има престъпно увеличаване на входната такса за Кулата с 23% - акт, който няма никакво икономическо, социално и финансово обяснение на фона на намалената такса от „Турски поток“. В каква степен правителството на Борисов с престъпните си корупционни зависимости възпрепятства гарантирането на диверсификацията на доставката на газ за българските потребители, икономиката и бита. А ръководителят на проектната компания ICGB Теодора Георгиева отдавна трябва да е подопечна на прокуратурата, а не на министъра на енергетиката. Днес мълчанието на министъра на енергетиката смущава всички, но утре трябва да смущава президента, който го е назначил", посочват в заключение от АБВ.

Депутатите ратифицираха споразумението за газова връзка с Гърция

Парламентът ратифицира Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция относно междусистемна газова връз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика