АБВ отново бият тревога за ваксините, корупция, мошеничества и неадекватни антипандемични мерки

4798
АБВ отново бият тревога за ваксините, корупция, мошеничества и неадекватни антипандемични мерки
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Корупция на най-високо ниво - това е обяснението, според лидера на АБВ Румен Петков за поръчаните 1 милиард и 700 милиона ваксини за 450 милиона население. "Някой трябва да каже какво ще правим с ваксините, които няма да използваме и кой прави графика за коя държава колко ваксини ще има", категоричен е той.

Припомняме, че при западните ваксини, които са най-популярни, основните клинични проучвания са за поставяне на по 2 дози, обикновено в рамките на 3 седмици.

От АБВ са входирали в здравното министерство заявление за достъп до обществена информация, с което искат да разберат какъв е общият брой на ваксини срещу COVID-19, които България е заявила през ЕК в общоевропейската обществена поръчка; от коя фирма - производител какъв колко ваксини са заявени и каква е единичната цена за един брой ваксина от сключените договори със съответните компании, които България ще плати, съобщи Румен Петков.

"Държавите-членки трябва да заявяват необходимия им обем, а не някой да ни казва колко да вземем и да пълним с милиарди нечии джобове – ние, бедна България, дето сме на дъното и с нас бършат дъното, защото голямата част от нашия народ са бедняци", отбеляза той. "Нашият министър юнашки обясняваше, че сме инвеститори на широк фронт и ще взимаме ваксини от всички", припомни още Петков и настоя за яснота как е преценено какви ваксини ще взимаме.

Според предположенията на доц. Георги Кючуков от ИБ на АБВ, най-вероятно ще се окаже, че квотата е определена от ЕК, че все още не може да се каже колко апликации ще има от определена ваксина, защото това подлежи на проучване и че излишните ваксини ще бъдат съхранявани за необходимостта от повторно ваксиниране.

Подобен отговор, според лидера на АБВ, ще ярко доказателство, че управляващите не ги интересува живота на българите - "че за тях COVID-19 всъщност е COVID-бизнес, че за тях тегобите на българина не означават нищо и че те са в състояние да направят всички безчинства върху нашето общество, стига да не ги питат какво става с шкафчето с милион евра".

Известно е, че най-голям опит с ваксините има в Русия и Китай, посочи доц. Кючуков и по повод категоричния отказ на ЕС да се ангажира с взимане на ваксини от тях, изтъкна, че премиерът на Унгария Виктор Орбан вече сключи договор за определено количество руски ваксини. Според законите на Европейската лекарствена агенция ЕМА, когато една ваксина е легализирана в една от страните, тя става легализирана за целия ЕС, отбеляза Кючуков. "При положение, че ще има европейска легализация за руската ваксина, какво пречи тя да бъде на конкурентна основа използвана, освен петте западноевропейски ваксини. На това никой не дава отговор", посочи още той, убеден, че по отношение на такова глобално заболяване като коронавируса, геополитиката не трябва да играе роля.

Като неадекватни определят от АБВ антипандемичните мерки на правителството. "Смятаме, че в условията на пандемия, би трябвало личните лекари да имат право безконтролно, при нужда, при показания да правят необходимите изследвания на населението – това ще намали заболеваемостта, вероятно и смъртността", категоричен е доц. Кючуков.

С 30% по-висока смъртност сме имали в 2017 г., защо са си мълчали премиерът и МЗ, питат от АБВ

През първите 6 месеца на 2020 г. се наблюдава най-ниската смъртност за периода 2015 – 2020 година, съобщи Румен Петков, представя...

Отминаващата 2020-та година може да бъде характеризирана като „PCR-тестовете – златната мина“, заключи лидерът на АБВ Румен Петков. "НЗОК заявява, че ще плаща по 60 лева на PSR-тест на съответните лаборатории за гражданите, а сега гражданите плащаме по 120 - 110 -130", изтъкна той и повдигна въпроса къде отива разликата и защо институциите са допуснали тази ножица.

"Защо институциите продължават да не легитимират антигенните тестове с 95% точност от PSR, които не надвишават 30 -35 лв., т.е. защо се прави бизнес от коронавируса", пита още Петков. Той е категоричен, че именно тези неща будят недоверие у гражданите. "Затова нашето правителство изглеждат като търговци, като дистрибутори на маски, на предпазни средства, на дезинфектанти, на PCR-тестове… Това е серия мошенически действия на правителството, които правят хората недоверчиви", коментира лидерът на АБВ. "Абсурдите в действията на министъра на здравеопазването създават недоверие у хората, те карат хората да не изпълняват мерките", добави той.

"Когато забраняваш публика на спортните мероприятия, с изключение на …, ти налагаш двойни стандарти в изключително чувствителен за обществото момент; когато затваряш училища и оставяш МОЛовете отворени, какво казваш на обществото– че търговията е по-важна от обучението на нашите деца", посочи още Румен Петков.

"Фактът, че кръчми, МОЛове работят, а училища и университети – не, е неприличен акт даже и за това Народно събрание, даже и за това правителство", коментира той.

По думите му, всички мерки, които сега се опитват да ни изсипят управляващите са абсолютно неподготвени. Няма яснота как ще бъде осигурен бита на тези хора, които ще останат на улицата. "Настояваме, когато се говори, че се взимат мерки, те да бъдат ефективни днес", подчерта лидерът на АБВ.

АБВ организира протест срещу евентаулното затягане на мерките

На 25.11.2020 г. от 10 ч. в Министерски съвет ще се гласува принудителното затваряне на държавата и повторното ни заключване по домовет...

Според него, правителството трябва да поеме такса смет на нашите хотели за тази година, но вместо това, то препоръча на общините да преценят дали да вземат такса смет от хотелите. Петков припомни, че една от причините за атаките на АБВ към НОЩ беше, че там няма представител на местните власти. "Общините бяха съсипани и сега са съсипани. Не общините да опростят такса смет, а държавата да поеме такса смет към общините – това е жестът, който трябва да бъде направен към туризма, останалото са глупости", категоричен е Румен Петков.

Недоверието в обществото ще продължава да се разраства точно заради липсата на аргументи и неспособността на правителството да защити своите действия, смята Петков.

Утре в 10 часа пред Министерския съвет АБВ организира протест срещу неадекватните действия на правителството, които доведоха до хаоса в здравната система, изтъкна лидерът на АБВ и призова: "Да излезем на протест, да кажем, че повече така не може и че не искаме да бъдем изморявани и избивани от нашето правителство". Петков е категоричен, че налагането на страх няма да обслужи никого и тоталното затваряне няма да реши проблема. "В случая мълчанието обслужва само и единствено шкафчето с един милион евра", отбеляза още той.

Петков разкритикува  здравния министър, че игнорира лекарската гилдия и лекарската експертиза, считайки, че затягането на мерките трябва да се реши на коалиционен съвет. "Те в случая ще се разберат, защото на единия докторантурата му е  разгъване на маркуча в пресечена местност, а другият борави с маркуча от прозореца", коментира Петков. 

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика