АБВ представи знаков случай, по който България е осъдена в Страсбург с искане за отговорност за злоупотреба със служебно положение

12259
АБВ представи знаков случай, по който България е осъдена в Страсбург с искане за отговорност за злоупотреба със служебно положение
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Трябва да се стигне до законодателство, което да вмени отговорност на прокурора, на данъчния, които са злоупотребили със служебното си положение и които са действали неправомерно да носят своята наказателна отговорност". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков пред журналисти по повод осъдителните решения на ЕСПЧ спрямо България.  Според него тази отговорност трябва да има и финансови параметри.

Същото виждане сподели и финансистът Тенчо Попов, осъдил България в Страсбург. Попов е един от тримата брутално арестувани преди над десетилетие заедно с бившия министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров, по обвинение в подкуп. Всички бяха оправдани, а Сантиров успя да осъди прокуратурата за 300 000 лева заради случая!

Попов апелира към лидера на АБВ, ако някой ден имат възможност да внесат законопроект, в който всички тези хора, които са допринесли за осъдителни решения на България в Страсбург или българските съдилища да носят персонална отговорност затова, което са създали и надробили.

"Ако не могат да носят персонална отговорност, защото в момента Конституцията го забранява, все пак в рамките на тяхното кариерно развитие, в кадровите им досиета, в атестациите, които прави ВСС да бъдат така добри да отбелязват всяко едно решение, по което България е осъдена поради професионалната некомпетентност или изпълнението на поръчки от съответните магистрати, за да бъде затворена кариерата пред подобни хора", настоява Попов.

Попов разказа за репресия, упражнена над него и делото, водено в СГС, на което са прожектирани записи от ареста му с упражнено насилие. Макар и оправдан на 3 инстанции, той сподели че продължава да му тегне петното. "Пораженията върху психиката на жертвите и семействата заради безчинствата на правоохранителната и правораздавателна система и белегът „престъпник“ остават за цял живот, независимо от оправдателната присъда", отбеляза той.

В крайна сметка, в решението на ВКС ясно е записано, че цялото дело е по същество оперативна сглобка, посочи Попов. "Това дело е емблематичен случай на провокация към подкуп, организирана от разследващите органи със съдействието на единствения им свидетел Петьо Петров", посочи Попов и коментира: "И въпреки, че това е записано в решението на ВКС, с което окончателно ни оправдаха, последствие за това лице няма и в нашумелия случай „Осемте джуджета“ този човек продължава да е неприкосновен просто, защото изпълнява съответните поръчки".

Крайно време е обществото да се замисли върху целия този репресивен апарат, създаден единствено и само с цел да удря инакомислещи и икономически конкуренти и да им превзема бизнесите, категоричен е Попов.

Дългогодишният директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора ген. Тончо Михайлов, който е осъдил държавата, сравни правосъдието с COVID-пандемията. "Всеки може да стане жертва на такова отношение и да му бъде инспирирано дело с псевдо доказателства с псевдо свидетели, което да те вкарва в центрофугата на правосъдието и те върти там 5 – 6 или 10 години", коментира той. 

Ген. Михайлов разказа как е бил "похвален" пред ЕК от правосъдното ни министерство с лъжа.

"Една институция в България занимава европейската комисия по правосъдие и вътре лъже - че по високите етажи и срещу мен има образувано дело за корупция" и отрече. "Никога не е имало срещу мен образувано дело за корупция. Срещу мен имаше образувано дело за използване на СРС. Оказа се, че абсолютно никакво СРС не е имало. Оказа се, обаче, че Цветанов е използвал незаконно СРС. На две инстанции е осъден, но той в тези доклади не е похвален", добави генералът и коментира: "Държавата е за едни майка, за други мащеха".  Той е категоричен: "Не бива да се допуска такъв тип правосъдие – цветаново правосъдие".

Той изрази възмущение, че Цветан Цветанов отново пледира за съдебна реформа и се усъмни, че "реформата ще е на всяко възлово място да имаш човек".  Обществото трябва да създаде имунитет срещу такава възможност тези хора да го правят, заяви ген. Михайлов и предупреди: "Иначе – нова партия, пак ще влезем във властта.., пак ще лъжем и резултатът ще бъде същият".

Ген Михайлов е осъдил държавата и е получил обезщетение, но не е удовлетворен. "Бих бил удовлетворен, ако тези пари ми ги плати Цветанов и човекът, който направи сглобката с фалшивите аргументи. За това съм недоволен", каза той и заключи: "Хората, които са виновни минават между капките и избягват отговорност".

Коментирайки, адв. Людмил Рангелов обобщи, че разказаното е резултат на една много нездравословна връзка между изпълнителна и съдебна власт.

"Много порочна връзка до степен изпълнителната власт да получи надмощие и контрол върху цели сектори и огромна част на магистратите до такава степен, че да изпълняват онова, което е в интерес на изпълнителната власт, а не в интерес на правосъдието", уточни той.

По отношение на осъжданията на България в Страсбург, адв. Рангелов посочи, че сред държавите членки на ЕС ние сме рекордьори по два показателни признака – осъждане по чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека за нарушаване на правото на справедлив процес и член 3 от същата конвенция за забрана за изтезания и нечовешко отношение към задържани или търпящи наказание лишаване от свобода граждани. В това отношение България се намира далеч от другите страни от ЕС.

Според адв. Рангелов случилото се е достатъчна основа да се правят съответни изводи и предложения за промени в съдебната система за да не се допуска повече такъв период, който по думите му е "много срамен за начина, по който се упражняваше правото през последните десетина години". 

Това трябва да стане чрез промени в някои от основните закони и не само. "Няма да стане само с промени в Закона за съдебната власт или основните процесуални закони, необходими са и промени в Конституцията. Ясно, че този начин на структуриране на съдебната система и специално на ВСС, този начин на неговото избиране и след това на упражняване на неговите правомощия вече 6 години сме в тази регламентация, не доведе до никакво подобрение на качеството на правораздаването", отбеляза адв. Рангелов. Той определи като напълно излишно определянето на прокурор, който да разследва главния и го определи като "абсолютна безсмислица". Като аргумент той посочи пример когато най-дългогодишният главен прокурор на България Иван Вачков е бил разследван от районен прокурор за ПТП.  "Всеки може да разследва главния прокурор при положение, че има нормално работеща правна система, която се състои от почтени независими магистрати. Каквито и закони да бъдат приемани, качеството на хората е решаващо", заключи адв. Рангелов.

От страните в Източна Европа ние сме държавата, която натвори най-много институционални промени в правораздаването и правоохраната от 1990 година досега, отбеляза Румен Петков.

Той припомни, че замисълът за Специализирания съд беше представен в 2010 г. и че още тогава е предупреждавал, че има голяма заплаха Специализираната прокуратура и Спецсъдът да бъдат използвани като бухалка за натиск и репресии върху юридически и физически лица. "Предупреждавал съм тогава, че тези институции с още нереализираната КПКОНПИ може да се превърнат в средносрочна перспектива в инструмент за заграбване на бизнеси и тогава г-н Цветанов излезе да заплаши, че който е срещу Специализирания съд, всъщност иска организираната престъпност да доминира над държавата", разказа Петков.

"Преди няколко дни със смайване чух г-н Цветанов не много убедително да защитава идеята да бъдат закрити Специализирания съд и прокуратура", добави той и коментира, че тази непоследователност смущава.

"Пресцентърът на МВР се беше превърнал в една плашеща медия, която показваше брутални сцени на насилие, на брутални арести и грозно отношение към граждани", припомни още Петков и спомена специализираната операция "Октопод", по която вече има няколко съдебни решения срещу България. "Тези решения не ги плащат Цветанов и Роман Василев. Тези решения ги плащаме ние, с вашата аудитория. Тези акции бяха много силно прокламирани в обществото и по които след това хората, които бяха репресирани, осъдиха България", подчерта лидерът на АБВ.

Той обърна внимание, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург е инстанция, но този съд няма да възстанови психиката на пострадалите, няма да възстанови това, което са преживели близките. Трябва да се говори за дефицитите в работата на органите и това, което днес от законодателна и институционална, и управленска гледна точка продължава да бъде използвано като инструмент за рекет и репресия, убеден е Петков. "Такива дискусии трябва да продължат, за да се знае в обществото как се използва инструментариума на правоохраната и правораздаването - смачкват се хора, човешки съдби, смачква се бизнес, заграбва се бизнес и впоследствие това бива забутвано настрани и съзнателно забравяно“, посочи той.

По повод казаното от ген. Михайлов, че нямаме имунитет да си пазим демокрацията, Пеков добави: "Неимунизираната ни демокрация е един от основните проблеми на всичките тези 30 години". Ние този въпрос го пренебрегваме, подминаваме и се държим като нация, която е обявила война на самата себе си, коментира Петков. "За да си избираме това, което ни причиняват всички тези законодателни и институционални безумия, за да си избираме рекета, изнудването и грабежа на бизнес, значи наистина има проблем, за който всички трябва да се замислим", заключи той.

Още: Отговорността на персоните в държавната машина - приоритет на АБВ за следващото НС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика