АБВ с важна информация за инцидента в Чешнегирово и самоубилия се български офицер (ВИДЕО)

23307
АБВ с важна информация за инцидента в Чешнегирово и самоубилия се български офицер (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

На брифинг на партия АБВ беше повдигната темата за инцидента със старши лейтенант Тодор Манчев на полигона на „Ново село“ и този в село Чешнегирово.

Адвокат Георги Илчев отчете, че самоубилият се офицер е бил санкциониран от своето ръководство. Военно-окръжна прокуратура трябва да установи дали има връзка върху това наказание и посегателството върху живота му, посочи Илчев. Той обърна внимание, че офицерът е чакал дете от бременната си годеница. Двамата даже били насрочили сватба за 20-ти август.

МО потвърди за самоубилия се военен, участвал в нахлуването в цеха край Чешнегирово

Министерството на отбраната потвърди, че 31-годишен вонен, който е получил забележка заради случая в Чешнегирово, се е самоубил на поли...

От партията са поискали отговор по Закона за обществена информация за инцидента в Чешнегирова. От отговора на Министерството на отбраната става ясно, че в учението няма елемент, в който се включва атакувания цех. Планирано е изцяло и единствено от американски екип, а участници са само американски военнослужещи. На всичкото отгоре оценителите му не са посочили да има никакво отклонение или проблем в изпълнението му.

Щом българската армия няма никакъв ангажимент към учението, са необясними предприетите действия по санкциониране на различни звена в българската армия във връзка с инцидента. Самоубилият се млад офицер е един от порицаните, като има и уволнени служители.

Всичко това поставя въпроса за честта на българския офицер и нуждата тя да бъде защитена. Не може и не трябва да се понасят наказания при липса на ангажимент към нарушението. Още чакаме отговори от прокуратурата по отношение на този инцидент. Недопустимо е български офицери да бъдат изкупителни жертви за защита и прикриване на този инцидент.

Безспорно има извършено престъпление и не можем да позволим това да се потули. Насочване на дуло към физическо лице е винаги заплаха за убийство. Следва да бъде установено към какви процесуално-следствени действия е привлечен този млад български офицер и има ли връзка на посегателството към живота ми и това. Следва да бъде анализирано и каква е ползата за българската армия и държавност от тези съвместни учения. Обект на това учения за само американски военни."

"Ние ще се възползваме от правото на парламентарен контрол и ще бъдат подготвени тези въпроси като питане към министъра на отбраната – без значение дали това ще бъде сега действащия служебен такъв, или следващия в редовно излъчено правителство, каза от своя страна депутатът от "БСП за България" Владимир Маринов.

Самоуби се млад военен - участник в нахлуването в цеха край Чешнегирово

Служител на Военна полиция се е самоубил на полигона "Ново село", къде се провежда учение. Информацията за инцидента бе потвърдена от п...

Владимир Маринов посочи, че парламентът е мястото, на което трябва да се обсъждат тези въпроси, а не от джипове.

„Считам, че това са теми, които касаят националната сигурност. По тези въпроси трябва да се говори и то от парламентарната трибуна.

Надявам се да намерим разбиране от страната на останалите парламентарни групи и парламентът да се превърне в мястото, на което обсъждаме приоритетите за страната си, а не от джипове и каквото и да било друго“, каза още той.

На въпрос на Actualno.com какво е трябвало да предприеме българската държава по отношение на инцидента, лидерът на АБВ Румен Петков посочи следното:

"Липсата на реакция на МО към американските ни партньори е изключително грозен акт. Второ -наказанията към служителите на военна полиция са престъпления към честта на българския офицер."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика