Администрацията е пълна с пенсионери, 5200 са само в Министерството на отбраната

34281
Администрацията е пълна с пенсионери, 5200 са само в Министерството на отбраната
Снимка: iStock/Guliver

Държавната администрация е пълна с хора в пенсионна възраст. Това става ясно от писмени отговори на министри от кабинета "Петков" на въпроси от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров.

Той задава един и същ въпрос на всички министри - какъв е броят на лицата, навършили пенсионна възраст, наети във ведомствата и в търговските дружества, на които са принципали. Отговорите, които получава, определено са показателни, че практиката в министерствата да се държат пенсионери, продължава. Тя блокира възможността за назначаване на млади специалисти, както и запушва кариерното развитие на служители с повече от пет години трудов стаж в системата. 

Вицепремиер обяви първите стъпки за намаляване администрацията

Този месец ще бъде създадено първото звено за споделени услуги в администрацията. Това заяви вицепремиерът по ефективното управление Ка...

Припомняме, че още с встъпването в длъжност вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че смята да съкрати 15% от администрацията, което означава, че от 250 хил. човека трябва да бъдат съкратени 30 хил. Повече защо тази сметка излезе крива - четете тук.

Администрация от пенсионери 

От справката, поискана от Димитров, става ясно, че само в Министерството на отбраната има 5216 работещи пенсионери. От тях 284 са в администрацията, 3939 са във въоръжените сили, 993 са в търговските дружества.

От тези 5216 работещи пенсионери, 3816 продължават да бъдат заети 5 години след пенсионирането, сочи отговорът на ресорния министър Стефан Янев.

Останалите министерства не остават по-назад. Второ в тази "престижна" класация се нарежда Министерството на транспорта. Николай Събев отговаря, че във ведомството и търговските му дружества работят общо 1414 служители, навършили пенсионна възраст. От тях най-много са в Национална компания "Железопътна инфраструктура" - 571 души, следвани от БДЖ "Пътнически превози" – 229.

Вътрешното министерство на Бойко Рашков може да се "похвали" с 1116 души, навършили възраст за пенсия.

Съкращаване на чиновниците, но изглежда не на началниците?

Чиновниците в държавната администрация да намалеят с 15% още до края на 2022 година - това вече е споразумение в управляващата коалиция...

В Министерството на правосъдието всеки десети служител е в пенсионна възраст - 766 души от общо 7165 работещи във ведомството.

В Министерството на земеделието и неговите търговски дружества пенсионираните служители са над 200 души, става ясно от отговор на Иван Иванов.

В Министерството на енергетиката, включително в "Българския енергиен холдинг", служителите са общо 48 души.

В Министерството на образованието и науката чистката вече започна, след като бяха прекратени договорите на договорите на 25 служители в централната администрация. Това бяха всички служители по служебно и трудово правоотношение, които имат придобито право на пенсия.

При пенсионирането си служителите те получиха обезщетения в зависимост от натрупания стаж в МОН. За целта правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МОН за 2021 г. в размер на 617 069 лв. Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика