"Афис": Половината българи искат предсрочни парламентарни избори

7918
"Афис": Половината българи искат предсрочни парламентарни избори
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Половината българи подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „Афис“, направено в периода 3-5 август 2020 г. Интервюирани по телефона са 1200 пълнолетни български граждани.

За малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата. В тази линия попадат липсата на реформи, неумението да бъде управлявана кризата около COVID-19, хаотичните действия и промяна на позициите и политиките, водещи само до негативни последици за по-голямата част от обществото. Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите, уточняват от „Афис“.

С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58%.

В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите. Едва един от всеки петима (22%) допуска, че недоволството е продиктувано от политическите амбиции на опозицията.

Малък процент подкрепят и тезата, често изтъквана от говорителите на властта – че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“ – 26% от анкетираните, или пък, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата – само 11%.

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт.

Сред привържениците на националистите този дял е дори по-висок – 40%.

"Афис": Все повече хора се усещат близо "до ръба" във финансово отношение

Към средата на април 2020 г. рязко нараства тревогата на значителни групи от хора, които се усещат близо до „ръба“ във фина...

Основанията за протестите се споделят в различна степен от всички групи от обществото, включително и от значима част от идентифициращите се с властта.

Запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните), казват още от "Афис".

Привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната. При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до „Демократична България“, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58% от анкетираните искат същото, сочи още проучването на „Афис“. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика