Ахладова: Докладът на ЕК е положителен. ЕК: Главният прокурор в България е неконтролируем

3990
Ахладова: Докладът на ЕК е положителен. ЕК: Главният прокурор в България е неконтролируем
Снимка: БГНЕС

България благодари на Европейската комисия (ЕК) за този доклад, който прави преглед на прилагането на върховенството на правото. Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ резултатите от сътрудничеството с ЕК. Това заяви правосъдният министър Десислава Ахладова след огласяването на доклада от ЕК. Комисията акцентира върху сфери, които спазват върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, добави Ахладова.

Правомощията на специалния прокурор ще са съобразни с препоръките на Съвета на Европа, каза Ахладова. Тя припомни, че се разработват промени, гарантиращи независимост на съдебната власт и допълни, че за тях се търси широка политическа подкрепа.

Върховенството на закона в България през ноември ще бъде обсъдено в Съвета на ЕС

Още след месец - през ноември, Европейският съвет ще обсъди състоянието на правосъдието в България, но не само там. Очаква се България ...

Страната ни е готова да обсъжда промени в законови текстове, които касаят лобизма и медийния плурализъм, посочи тя.

Според Ахладова в доклада комисията се акцентира върху сфери в насока гарантиране на правото и тези области съвпадат с приоритетите на правителството.

Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения. ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията, каза министърът на правосъдието. В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления - става въпрос за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони.

Ахладова заяви, че по тези дела се работи много активно с Германия и Италия. ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че през последните години намалява времето за разглеждане на административните дела. Посочва, че по отношение на дължината на производствата пред ВКС България е на едно от челните места. Относно правомощията и уредбата на специалния прокурор ще се чака становище на Венецианската комисия по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Работата по промените в Конституцията също ще бъде изчакано становище на Венецианската комисия, съобщи Ахладова.

ЕК представя докладите за върховенството на закона в отделните страни членки

Европейската комисия ще представи докладите за върховенството на закона във всички страни-членки по новия хоризонтален механизъм, съобщ...

„За гарантиране на свободата на медиите и плурализма България има приети правила и прилага нормативна уредба по отношение на декларирането на медийната собственост, съгласно Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Доставчиците на медийни услуги декларират и регистрират своите действителни собственици в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Съществува и още един механизъм за деклариране по реда на Закона за мерките срещу пране на пари. България прилага и законодателство за защита и условия за разширяване на конкуренцията и свободната инициатива в стопанската дейност. В сферата функционират и контролни органи – СЕМ и КЗК“, припомни правосъдният министър.

Ахладова коментира твърдението в доклада, че липсва законова регламентация за лобизма, през 2016 г. е била установена в едва 6 страни-членки и увери, че България подкрепя такава инициатива и установяването на такъв режим, и ще започне проучването на добри практики, които ще бъдат успешни у нас.

„Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране върховенството на правото в България, като член на ЕС и готовността на страната за активно участие в диалога за върховенството на правото“, каза в заключение министър Ахладова.

В доклада обаче се подчертава, че заплахите срещу журналисти също са особено притеснителни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания. Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. Специално внимание се отделя на главния прокурор: "Въпреки този напредък, в България съчетанието на правомощията и длъжността на главния прокурор оказва значително влияние, тъй като главният прокурор може да отмени или измени всяко решение, взето от който и да е прокурор, което не е било разгледано от съдия. Освен това той може да командирова прокурори до 3 месеца без тяхно съгласие и да им дава писмени указания, включително по отделни дела". Напомня се и колко трудно обвинител номер едно може да бъде свален от поста си - с квалифицирано мнозинство гласове във ВСС за предложение, което да бъде отправено към президента. И изрично се подчертава, че всички прокурори и следователи де факто са подчинени на главния прокурор, както и че правомощията му не са уникални за българската съдебна система, но има притеснения предвид комбинацията на тези правомощия с позицията на обвинител номер едно като член на Висшия съдебен съвет (ВСС). В доклада се коментира предложението на правителството ръководителя на инспектората към Върховната касационна прокуратура, който да се избира от Прокурорската колегия, да поеме разследванията срещу главния прокурор и заместниците му. "Той би се ползвал с процесуална независимост от надзора върху разследване срещу главния прокурор и неговите заместници, но остава подчинен на главния прокурор в други сфери на дейност. Някои елементи от процедурата по назначаване и разследващите правомощия на „специалния прокурор“ предизвикаха опасения и би било важно законопроектът да отчита препоръките на Съвета на Европа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика